Despre Asociația Gutenberg

Asociația Gutenberg este singura organizație studențească din România, ai căror membrii sunt vorbitori de limba germană. Momentan sunt organizații studențești în Cluj-Napoca și în București. De asemenea, mai sunt active 14 organizații Gutenberg constituite din elevi, în 14 orașe din România.

Numele organizației face referire la tipograful german Johannes Gutenberg, care a inventat aparatul tipografic cu litere mobile. Datorită aceste invenții s-a dezvoltat educația, drept urmare mai multă lume a avut acces la educație. Același lucru ni-l propunem și noi. Scopul organizației noastre este acela de a crea plusvaloare prin educație și limba germană.

Asociația Gutenberg - hartă nivel național

Gutenberg Verein – Asociația Gutenberg, harta cu organizatii de elevi la nivel national

Obiectivele organizațiilor studențești Gutenberg

Ce ne propunem ca Gutenberg în general se împarte pe 4 paliere de dezvoltare. Ceea ce ne propunem este:

– Obiective la nivel național: Ne propunem ca în fiecare unitate de învățământ (pre sau universitar) din România, în care se predă (în) limba germană, se desfășoară cel puțin un proiect pe an, sub egida “Gutenberg”.

– Obiective la nivel internațional: – Ne propunem ca în Europa, în țările în care limba germană nu este limbă oficială, organizația să sprijine și să contribuie la fondarea altor organizații de tineret sau studențești ”Gutenberg”.

– Obiective de sustenabilitate: – Ne propunem să cultivăm un spirit antreprenorial în cadrul asociației, prin sprijinirea membrilor experimentați și implicați, în vederea dezvoltării de mecanisme care să genereze resurse financiare și care să contribuie la dezvoltarea economică a asociației și a comunității ”Gutenberg”.

– Obiective de consolidare a comunității ”Gutenberg”: – Ne propunem să creăm și să dezvoltăm constant o comunitate longevivă a vorbitorilor de limba germană, care intră în contact cu asociația prin participarea la proiectele asociației sau prin facilitarea lor. 

Valorile organizațiilorstudențești Gutenberg

1. Loialitate și performanță: Suntem loiali față de asociație și performanți în munca din cadrul asociației.

2. Dezvoltare continuă și nemărginită: Lucrăm constant pentru a ne îmbunătăți pe plan individual și colectiv, personal și profesional.

3. Implicare în a schimba lumea: Prin activitatea noastră în cadrul asociației contribuim la schimbarea lumii în bine.

4. Îndrăzneală și spirit de leadership: Suntem îndrăzneți și cultivăm spiritul de lider în rândul membrilor noștri.

5. Responsabilitate față de sine, de colegi și de comunitatea Gutenberg: Ne asumăm responsabilitatea atât față de noi înșine, cât și față de colegii noștri și comunitatea Gutenberg.

6. Moștenire dublă generației următoare: Tot ceea ce primim de la asociație în materie de cunoștințe, experiențe, resurse, restituim în cantitate dublă generației de membri care urmează.

7. Muncă asiduă și etică profesională: Munca din greu și dedicarea sunt cele mai valoroase monede de schimb în asociație.

Asociația Gutenberg Cluj

Asociația din Cluj există din 2009 și a desfășurat până acum peste 85 de proiecte pentru peste 1500 de participanți din peste 60 de orașe din România și străinătate. În tot acest timp au fost 280 de persoane active în organizație și au ajuns la peste 15.000 de beneficiari indirecți prin proiecte, caravane și ziare distribuite în școlile în care se predă limba germană.

Raportul anual al Asociației Gutenberg din Cluj

Aici puteți citi despre activitatea organizației din cluj derulată pe parcursul anului 2017, în raportul anual al organizației.

Proiectele Asociației Gutenberg din Cluj

Asociația Gutenberg București

Asociația din București, în forma ei actuală există din 2016 și este la început de drum. A desfășurat o serie de proiecte la nivel de oraș precum ”Gutenberg Treasure Hunt” sau ”Die Gutenberg Koferenz”. Acum Gutenberg București începe o nouă categorie de proiecte. Această categorie a taberelor pentru copii este demarată de prima tabără organizată de aceștia.

Proiectele Asociației Gutenberg din București

Organizațiile de elevi Gutenberg

Cum s-a ajuns la crearea acestor organizații de elevi?

.Scopul școlii de vară Gutenberg este managementul de proiect. Membrii Gutenberg încearcă prin transmitarea acestor competențe și cunoștințe să transforme România într-o țară mai bună. O dată ce deții aceste cunoștințe trebuie să le pui în practică pentru a avea un impact real în comunitate. Fiecare din aceste inițiative, desfășoară cel puțin un proiect pe semestru, adică minim două pe an.

Inițiativele acestor organizații de elevi sunt 100% inițiativele elevilor din orașul în care își desfășoară activitatea. E o inițiativă de tip grass roots. Asociația Gutenberg, pune la dispoziție un sistem de acordare a unei licențe de funcționare pe parcursul unui an de zile. În același timp elevii sunt sprijiniți printr-un sistem de mentorat de către studenți cu experiență prin care își împărtășesc cunoștințele. Acest sistem duce la a-i ajuta pe elevi să dezvolte proiecte în limba germană, în școlile lor.

Inițiativele Gutenberg pentru alumni

Membrii care s-au implicat și au arătat devotament pe parcursul perioadei lor în Gutenberg, au oportunitatea de a merge mai departe alături de organizație prin diverse inițiative de tip Start-up. Gutenberg are momentan două inițiative de acest tip. Este vorba de MeinJob.ro – Platforma de joburi în limba germană și de Gutenberg Sprachzentrum – Centru Gutenberg pentru limba germană.

Aceste proiecte sunt coordonate de foști membrii ai Gutenberg, dar în același timp nu sunt exclusiviste. Adica, ambele proiecte sunt în căutare de oameni care doresc să se implice să dezvolte sisteme de generare de resurse pentru comunitatea Gutenberg.

 

O prezentare în limba germană, dedicată noilor recruți ai asociației Gutenberg din Cluj-Napoca.