Proiectele Asociației Gutenberg susțin dezvoltarea circulară a unei comunități naționale și internaționale care creează și în același timp beneficiază de oferta existentă în domeniul dezvoltării personale, profesionale și lingvistice pentru tinerii cunoscători ai limbii germane.

În conformitate cu obiectivele care ghidează întreaga activitate a asociației noastre, proiectele organizate de Gutenberg aduc un impact real în diverse sfere de interes ale participanților.

Un beneficiu evident adus de participarea la proiectele noastre constă în apartenența la un cadru non-formal în care tinerii au posibilitatea de a-și exersa și îmbunătăți abilitățile comunicative în limba germană în contexte puternic diversificate, de la discuții de grup, la prezentări, dezbateri și activități interactive.

De asemenea, focusul nostru sunt educația non-formală, interacțiunea constantă și feedback-ul ca metode fundamentale de implementare a programelor noastre, întreaga ofertă a Asociației Gutenberg fiind de altfel susținută de tineri vorbitori de limba germană cu experiență vastă în domeniul educației non-formale și al proiectelor pentru tineret, fie ei studenți sau absolvenți, garantând, astfel, calitatea activităților oferite în cadrul proiectelor.

Toate inițiativele Gutenberg au în centru dezvoltarea personală și profesională a participanților noștri, astfel că, fiecare proiect caută să răspundă unor insuficiențe semnalate în cadrul comunității tinere vorbitoare de limba germană. Fie că vorbim despre organizare de proiecte, educație politică sau pur și simplu cunoștințe de limba germană, participanților li se va asigura accesul la informații practice și relevante pentru aprofundarea cunoștințelor și dezvoltarea abilităților lor.

Nu în ultimul rând, prin faptul că toate inițiativele asociației au la bază munca studenților voluntari, tinerii participanți au ocazia de a intra în contact direct cu mediul voluntariatului și cel al implicării active și proactive în societate. Astfel, prin puterea exemplului, Gutenberg cultivează o atitudine civică responsabilă în rândul tineretului vorbitor de germană din țară și nu numai.