Asociația Gutenberg, singura organizație studențească pentru vorbitori de limba germană din România organizează ”Die Gutenberg Sommerschule.” Sub sloganul ”întâlnește-ți prietenii la școala de vară” Începe cea de a noua ediție a Școlii de vară Gutenberg, dedicată elevilor de liceu, în Cluj-Napoca. Evenimentul de anul acesta a adunat pentru prima dată peste 200 de participanți, din 43 de orașe din România. Programul și administrarea taberei e asigurată de o echipă de peste 60 de persoane implicate ca invitați, coordonatori de grupe, voluntari, speakeri etc.

Aspecte interesante la Școala de vară Gutenberg

Anul acesta, din echipa școlii de vară Gutenberg mai fac parte și 2 voluntare native din Germania, venite prin diferite programe de practică, dar și 6 persoane care au fost participante la Olimpiada Internațională de Germană. Două din cele 6 persoane au reprezentat, România, una a reprezentat Franța, iar cele din urmă Ungaria și Serbia.

Un alt aspect special anul acesta este faptul că peste 15 membrii ai asociației Gutenberg sunt formați în cadrul unui program de ”Lucrător de tineret” din Germania. Această formare se numește Juleica (Jugend Leiter Carte). După această experiență, printr-un program similar, membrii asociației Gutenberg și-au propus să transmită informațiile și la nivel național. Astfel s-a creat la nivel național inițiativa ”GuCa” – Gutenberg Carte / Cardul Gutenberg pentru lucrători de tineret. GuCa, are o etapă de formare de 3 zile cu o certificare la sfârșit și dovedește faptul că tânărul deține cunoștințe pentru a organiza proiecte de tineret.

Toți acești oameni se implică pentru un singur scop. Schimbarea României într-o țară mai bună.

Cum mai exact își propune Școala de vară Gutenberg să facă asta?

Rețeaua Gutenberg

Prin crearea unui mecanism de sprijin al tinerilor și al proiectelor de tineret. Asociația Gutenberg, a denumit acest mecanism, ”Rețeaua Gutenberg”. Rețeaua este compusă din organizații de elevi. În anul școlar 2017 – 2018, inițiativa a adunat 15 organizații Gutenberg sub umbrelă. Elevii pot fonda o astfel de inițiativă pentru care primesc o licență valabilă câte un an, depunând un formular la Asociația Gutenberg din Cluj. Pentru a alcătui o echipă e nevoie de cel puțin 5 elevi care să își împartă reciproc responsabilitățile în echipă.