Școala de vară Gutenberg

/Școala de vară Gutenberg
Școala de vară Gutenberg2018-06-27T12:35:49+00:00

Școala de vară Gutenberg este cel mai mare proiect al asociației Gutenberg. La cea de-a 9-a ediție tabăra a adunat peste 200 de participanți vorbitori de limba germană din 43 de orașe din România.

Date despre SommerschuleCazare la SommerschuleMasa la Cantina UBB - Scoala de vară GutenbergCompetențe dobândite la școala de vară GutenbergOrganizatorii Scolii de vara GutenbergFormatori si ProfesoriCat costa participarea la o scoala de vara in limba germanaÎnscrieri la Școala de vară Gutenberg

Descriere generală a Școlii de vară Gutenberg

Școala de vară Gutenberg este o tabără de o săptămână dedicată elevilor de liceu vorbitori de limba germană din România. Tabăra are loc la sfârșitul lunii iulie în Cluj-Napoca. 

Tema ”Sommerschule” este managementul de proiect, iar cei de la Gutenberg cred că doar astfel pot schimba România într-o țară mai bună.

Mai concret

Prin educarea tinerilor și condiționarea acestora să gândească în proiecte care pot contribui la ameliorarea problemelor identificate. Adică să schimbe țara în bine, făcând proiecte pe ce îi nemulțumește.

După primele 6 ediții ale proiectului Școala de vară, tinerii de la Gutenberg, au decis să ducă managementul de proiect din acea săptămână din cadrul școlii de vară, în școli și facultăți, astfel s-a născut rețeaua Gutenberg. Așa a ajuns școala de vară să se extindă într-un proiect național cu 15 organizații de elevi vorbitori de limba germană și 2 organizații studențești.

Asemenea tuturor proiectelor noastre, Școala de vară își propune în primul rând să stimuleze dezvoltarea personală a participanților prin crearea unui cadru relaxat și prietenos în care limba germană nu este doar un canal unic de comunicare, ci și unul dintre principalele puncte comune ale tinerilor prezenți la proiect. Tabăra are ca temă managementul de proiect în fiecare an, obiectivul programului nostru fiind acela de a aduce informațiile relevante pentru acest subiect în sfera familiarului pentru toți elevii de liceu interesați. Considerăm că prin puterea exemplului și prin procese de mentorat direct vom reuși să încurajăm tinerii să inițieze propriile proiecte după modelul Gutenberg în orașele de proveniență. Cultivăm astfel și spiritul de inițiativă și responsabilitate în rândul participanților noștri.

Câteva date statistici despre proiect și organizatori

Vă prezentăm câteva cifre pentru a vă da seama de amploarea Școlii de vară Gutenberg. O mare parte din aceste date reprezintă munca depusa de Asociația Gutenberg(informații în limba germană) pe parcursul unui an de zile. Aici puteți consulta întregul raport anual al asociației în limba română pentru anul 2016 și pentru anul 2017

0
Participanți la Școala de vară în 9 ediții
0
Editii ale Școlii de vară Gutenberg
0
Participanți ai ultimei ediții a Școlii de vară Gutenberg
0
Formatori vorbitori sau nativi ai limbii germane prezenți
0
de școli vizitate pentru a promova proiectul
0
de orașe din care provin participanții
0
Parteneri instituționali sau privați la Școala de vară
0
organizații înființate pentru elevi vorbitori de limba germană

Detalii despre cazare

Participanții vor fi cazați în căminele studențești ale Universității Babeș-Bolyai. În fiecare an tabăra are loc într-unul din căminele 1 – 6. În aceste cămine camere sunt de câte 5 locuri pe cameră. În cadrul proiectului vor fi etaje separate pentru  fete și pentru băieți. Baia participanților este la comun, separată pentru fete și băieți.

Împărțirea pe camere a participanților se face cât mai aleatoriu cu putință, iar scopul nostru e ca tinerii să se cunoască între ei. Vom încerca să nu punem participanți din același oraș în aceeași cameră. Am primit multe plângeri pentru această activitate, dar noi credem că e unul din cele mai bune lucruri de la Sommerschule și anume că poți cunoaște oameni noi din cât mai multe oraș.

Pozele de mai jos sigur sunt reprezentative

Scoala de germana la Cluj - Sommerschule Universitatea Babes-Bolyai Scoala de vara Scoala de vara pe limba germana Cluj

Detalii despre masă și meniul participanților

Teoretic la școala de vară oferim doar două mese pe zi. În realitate sunt 2 jumate.

De ce zicem acest lucru? Adevărul este că prânzul și cina sunt sfinte pentru noi și foarte bine programate în planul zilinc. Dificultatea noastră este la micul de jun, la care cea mai mare parte a participanților nu se trezeste. Astfel oferim în fiecare dimineață un bufet cu fructe, croissante și cafea. Masa este oferită la cantina universității Babeș-Bolyai. Aveți aici câteva poze pentru a vă putea face o părere mai bună.

Tabere pentru elevi in limba germana in Cluj Tabere de vara in germana Masa la cantina in cadrul taberelor de vara

Taxa de participare și reduceri

Taxa de participare la proiect este în valoare de 495 RON. Cei care doresc să se înscrie la Școala de vară Gutenberg în calitate de voluntari vor plăti 395 RON taxă de participare.

Se vor acorda reduceri ale taxei în valoare de 100 RON pentru participanți în următoarele cazuri:

  • strângerea a 5 formulare de 2%  până la data de 25 mai și direcționarea acestora către Asociația Gutenberg 
  • participarea la proiectul național Rețeaua Gutenberg și aducerea a altor 4 prieteni la proiect 
  • participarea la faza națională a Olimpiadei Naționale de Limba Germană pentru elevii de clasa a IX-a

Atenție: aceste oferte nu se pot cumula și se adresează exclusiv participanților!

De exemplu: un elev care este și participant în Rețeaua Gutenberg, dar a reușit să strângă și 5 formulare de 2%, va beneficia doar de reducerea aferentă participării la Rețeaua Gutenberg.

Înscrierea constă în completarea și trimiterea unui formular online. Există un formular de înscriere special pentru participanți, precum și unul pentru voluntari.

Programul școlii de vară Gutenberg

Proiectul se bazează pe metodele educației non-formale ca principii de implementare. Astfel că programul Școlii de vară este alcătuit dintr-o secvență de ateliere și sesiuni de formare pe teme specifice legate de managementul de proiect. Programul are menirea să clarifice toate etapele implicate în organizarea de proiecte de către și pentru tineri. De asemenea, ne angajăm să stimulăm munca în echipă ca mod de lucru în rândul participanților, pentru a-i încuraja să socializeze și să își însușească abilități de comunicare precum negocierea, compromisul sau spiritul de lider.

Activitatea din cadrul atelierelor se concretizează la finalul săptămânii de proiect într-o simulare. Simularea ia câte o formă diferită în fiecare ediție a Școlii de vară și presupune aplicarea cunoștințelor acumulate prin participarea la activitățile interactive și informative din timpul săptămânii.

Dorim să profităm de timpul petrecut împreună în totalitate. Astfel că programul taberei include și activități de seară sau de timp liber, informale, de tipul serilor dansante sau al concursurilor pe echipe.

Echipă organizatorică

Oamenii din spatele Școlii de vară sunt membrii Asociației Gutenberg, studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea face parte din echipa de organizare și Asociația Gutenberg din București. Cele 15 organizații de elevi vorbitori de limba germană trimit și ele atât participanți cât și organizatori. Apoi, nu în ultimul rând vin voluntari din toată țara, elevi de liceu vorbitori de limba germană și care au participat la minimum două proiecte Gutenberg și sunt familiari cu modul de lucru al echipei Gutenberg.

Aceștia alcătuiesc împreună echipa organizatorică a taberei. Ei se asigură de bunul mers al lucrurilor pe toată durata Școlii de vară. Aici aparțin și coordonatorii de grup, mai exact persoanele care se vor ocupa individual de grupurile formate în cadrul proiectului pe baza nivelului de limbă al participanților.

Cine sunt formatorii și profesorii de la Școala de Vară Gutenberg

Formatorilor și ”profesorilor” din cadrul taberei noi le zicem ”Workshopleiteri”. Asociația Gutenberg are un departament de formare pentru Training și Workshop. Membrii asociației se dezvoltă pe parcursul anului pentru a putea livra cursuri și workshop-uri calitative.

În fiecare an au fost invitate persoane și personalități să țină cursurile. Au fost de la foști membrii ai Bundestag (Parlamentul Germaniei), la antreprenori din Germania, reprezentați ai ambasadei Germaniei, profesori universitari de la universități din Germania, profesori ai Universității Babeș-Bolyai, foști membrii ai Asociației Gutenberg care au ajuns în câmpul muncii și au dobândit experiență

 

Competențe dobândite și beneficiile participării la tabără

Participarea la Școala de vară Gutenberg aduce beneficii atât pe plan personal, cât și profesional. Prin utilizarea constantă a limbii germane, elevii își vor dezvolta încrederea în abilitățile lor lingvistice, iar prin asimilarea informațiilor referitoare la organizarea de proiecte, vor intra în contact cu noi oportunități de ordin profesional și nu numai. Susținem și interacțiunea între participanți și chiar menținerea prieteniilor la distanță care se creează în timpul proiectului, deoarece ne dorim ca tineretul vorbitor de germană să formeze o comunitate deschisă și extinsă. Nu în ultimul rând, elevii vor putea experimenta timp de o săptămână stilul de viață al studenților clujeni, aceștia fiind cazați în cămine studențești, având masa în cantina universității și aflându-se constant în contact cu studenți care își pot împărtăși experiențele cu ei.

înscrieri la școala de vară gutenbergÎnscrieri la școala de vară Gutenberg

Înscrierile s-au încheiat. Dacă vrei să intri în contact cu noi scrie-ne un mail pe info@gutenberg.ro sau pe pagina de facebook

Poze de la edițiile anterioare ale Școlii de vară Gutenberg. Cea mai mare tabără pentru elevi vorbitori de limba germană din România.

Noutăți despre școala de vară Gutenberg

New Courses

Contact Info

1600 Amphitheatre Parkway New York WC1 1BA

Phone: 1.800.458.556 / 1.800.532.2112

Fax: 458 761-9562

Web: ThemeFusion

Articole recente