Află cum a fost la Scoala de vara Gutenberg 2018

Ce vei găsi în articol:

Asociația Gutenberg, singura organizație studențească pentru vorbitori de limba germană din România, organizează „Die Gutenberg Sommerschule”, sub sloganul „întâlnește-ți prietenii la scoala de vara Gutenberg”. Aflată la a 9-a ediție, Scoala de vara Gutenberg este dedicată elevilor de liceu și are loc în Cluj-Napoca. Evenimentul de anul acesta a adunat, pentru prima dată, peste 200 de participanți, din 43 de orașe din România. De asemenea, au existat și participanți internaționali. Programul și buna desfășurare sunt asigurate de o echipă de peste 60 de persoane implicate ca invitați, coordonatori de grupe, voluntari, speakeri etc.

Aspecte interesante la Scoala de vara Gutenberg

Anul acesta, din echipa școlii de vară Gutenberg mai fac parte și 2 voluntare din Germania, venite prin diferite programe de practică, dar și 6 persoane care au  participat la Olimpiada Internațională de Germană. Două din cele 6 persoane au reprezentat România, una a reprezentat Franța, iar cele din urmă Ungaria și Serbia. Astfel, participanții au avut ocazia de a interacționa cu nativi germani și cu traineri care stăpânesc limba germană la un nivel ridicat.

Un alt aspect special la această ediție este faptul că peste 15 membri ai Asociației Gutenberg sunt formați în cadrul unui program de „Lucrător de tineret” din Germania. Această formare se numește Juleica (Jugend Leiter Card). După această experiență, printr-un program similar, membrii Asociației Gutenberg și-au propus să transmită informațiile și la nivel național. Astfel, s-a creat la nivel național inițiativa „GuCa” – Gutenberg Card / Cardul Gutenberg pentru lucrători de tineret. GuCa are o etapă de formare de 3 zile. La final, participanții primesc o certificare care dovedește faptul că tânărul deține cunoștințele necesare pentru a organiza proiecte de tineret.

Toți acești oameni se implică pentru un singur scop. Schimbarea României într-o țară mai bună.

Cum, mai exact, își propune Scoala de vara Gutenberg să facă asta?

Rețeaua Gutenberg

Ne dorim să facem o schimbare la nivel național prin crearea unui mecanism de sprijin al tinerilor și al proiectelor de tineret. Asociația Gutenberg a denumit acest mecanism, „Rețeaua Gutenberg”. Rețeaua este compusă din organizații de elevi, care organizează proiecte la nivel local, în orașele lor. În anul școlar 2017 – 2018, inițiativa a adunat 15 organizații sub umbrela Gutenberg. Elevii care fondează o astfel de inițiativă primesc o licență valabilă pentru un an. Înscrierea se face depunând un formular la Asociația Gutenberg din Cluj – acesta poate fi găsit aici. Pentru a alcătui o echipă, e nevoie de cel puțin 5 elevi care să își împartă între ei responsabilitățile în echipă.

Rămâi la curent!

Vrei să participi și tu la următoarea ediție a Școlii de vară Gutenberg? Urmărește-ne pe Facebook și vei fi primul care află despre proiectele Asociației Gutenberg! Dacă ai frați mai mici, aceștia pot participa la taberele în limba germană. Mai multe detalii aici.