Comunitatea Gutenberg

Ce vei găsi în articol:

Cine suntem și ce face Comunitatea Gutenberg?

Asociația Gutenberg este singura organizație studențească din România ai căror membri sunt vorbitori de limba germană. Fiind fondată în anul 2009 în Cluj-Napoca, organizația are ca scop educarea tinerilor prin organizarea diferitelor proiecte. În cadrul acestora, se combină procesul de învățare cu distracția, creând o adevărată schimbare în societatea românească. Comunitatea Gutenberg este formată din organizațiile studențești din Cluj-Napoca, București și Iași. De asemenea, sprijinim elevi în 17 orașe să organizeze proiecte în limba germană la ei în școli.

După primii 10 ani de activitate suntem bucuroși să avem organizate o serie de proiecte reușite. Proiectele au fost organizate atât la nivel național, cât și internațional. Printre proiectele noastre se numără: Școala de vară Gutenberg pentru vorbitori de limba germană din sud-estul Europei, târguri de cariere, diverse Workshopuri, Conferințe și chiar Festivaluri de Film sau Scurtmetraje. 

În Comunitatea Gutenberg, ne dorim să le oferim tinerilor șansa de a dobândi diverse aptitudini practice pe teme precum: Project Management, Educație Politică, Gândire Critică sau Educație Financiară etc. Credem că aceste abilități și aptitudini le-ar fi utile pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

De ce facem ceea ce facem?

Deoarece credem că ele vin ca răspuns la problemele cu care se confruntă societatea în care trăim. Credem că putem să contribuim la dezvoltarea României și a cetățenilor prin a îmbunătăți mediul sau comunitatea în care trăim.

Este absolut necesar să investim în tineri, iar aceștia vor decide, într-o mare măsură, direcția în care se dezvoltă societatea românească prin munca lor la proiecte. Atunci când vorbim despre educația tinerilor, punem accentul mai ales pe dorința acestora de a deveni mai buni, de a-și dori să muncească în mod constant pentru dezvoltarea lor personală și profesională și să încerce să-și contureze cea mai bună versiune a lor. Totodată, acordăm o mare importanță valorilor precum: angajament, responsabilitate, respect față de muncă, energie și creativitate. Ne propunem să le promovăm constant în fiecare activitate pe care o desfășurăm.

Iar dacă facem referire la oameni, trebuie să subliniem faptul că suntem bucuroși să avem membri pasionați de voluntariat. Aceștia caută să învețe cum să preia responsabilitatea asupra unei echipe, cum să coordoneze un proiect sau cum să comunice în relații profesionale cu firmele partenere. În acest proces, ei deprind anumite abilități utile în domenii precum: Project Management, Fundraising, Public Relations, Human Relations și Marketing.

Primii pași în dezvoltarea personală

Pentru noi, nu doar dezvoltarea la nivel profesional joacă un rol important. Da, ne dorim să avem coordonatori de departamente implicați, proiecte cu mulți participanți, cât mai mulți parteneri și cât mai multe organizații studențești și de tineret. Dar toate acestea nu ar fi posibile dacă oamenii nu s-ar preocupa, în primul rând, de dezvoltarea lor personală.

Din acest motiv, Asociația Gutenberg le oferă membrilor săi multiple oportunități de a crește atât personal, cât și profesional. În cadrul organizației, există Departamentul de Training. Rolul acestuia constă în organizarea diferitelor workshopuri, la nivel intern, dar și în formarea membrilor pentru a deveni chiar ei, la rândul lor, traineri. Aceste workshopuri acoperă o paletă largă de abilități necesare oricărei persoane: time management, stress management, leadership, negociere.

În plus, în fiecare an, câțiva membri Gutenberg participă la Juleica, un program de formare a tinerilor traineri. Astfel, în urma participării, se dobândește un Jugendleiter/-in Card („card pentru lideri de tineret”). Această acreditare le permite membrilor Gutenberg să desfășoare workshopuri pentru tineret. Această abilitate este utilă atât pentru dezvoltarea comunității, cât și pentru a avea formatori calificați la toate proiectele pe care le organizăm.

Este foarte important pentru noi ca, în cadrul organizației, să existe o atmosferă plăcută, familială, astfel încât relațiile dintre membri să fie cât mai strânse. Comunitatea Gutenberg este o mare familie, dornică mereu să crească și să contribuie la evoluția a cât mai multor tineri.

Rețeaua Gutenberg

Tocmai din acest motiv a fost înființată Rețeaua Gutenberg dedicată organizațiilor de elevi. Scopul acestei rețele este crearea unei comunități active care să se dezvolte prin implicare. Sistemul educațional românesc nu oferă destule oportunități practice, drept urmare considerăm complementară activitatea noastră prin care tinerii organizează proiecte în limba germană la ei în școală, cu ajutorul organizațiilor studențești. În cadrul rețelei, elevii primesc atât sprijin financiar, cât și ca know-how. Sprijinul financiar este în valoare de 100 de euro, dacă adună și ei, la nivel local, cel puțin aceeași sumă. Pe partea de cunoștințe și informații, s-au realizat o serie de filmulețe explicative care au rolul de a-i ajuta pe elevi.

Gutenberg după studenție

Pe parcursul timpul, ne-am mai dat seama de un lucru. Ani de zile am format studenți care, printr-un ciclu normal al vieții, au plecat să se angajeze la diverse companii. Ne-am dorit foarte mult să putem să plătim oamenii buni din organizație. Drept urmare, aceștia ar putea să continue să facă ceea ce le face plăcere. Așadar, am pus bazele unui portal de joburi în limba germană, numit MeinJob.ro. Următorul pas a fost să facem un centru de învățare a limbii germane, numit Centrul Gutenberg pe care îl găsiți pe www.invatagermana.ro.

Cea mai recentă inițiativă a noastră este organizarea taberelor pentru elevii de clasele 0-4, dar și pentru cei de clasele 5-8. Acestea se desfășoară în Cluj, București și Iași – cele 3 orașe în care există organizații studențești. După cum spuneam, viziunea Gutenberg are în vedere, în plan central, dezvoltarea tinerilor și a comunităților din care aceștia fac parte. Așadar, de ce să nu înceapă de mici? Desigur, acest plan este adaptat vârstei.

La taberele Gutenberg, elevii de școală primară și generală acumulează cunoștințe generale din diferite domenii. Printre acestea se numără învățarea despre diferite culturi, sport și nutriție, natură și corpul uman, dar și primii pași în educația politică. Îi învățăm ce înseamnă să fii cetățean, ce drepturi și obligații ai etc. Astfel, sperăm să creăm o bază pe care viitorii liceeni și, ulterior, studenți să construiască o societate mai bună.

Gutenberg este o comunitate care oferă sprijin tinerilor dornici să se dezvolte, astfel contribuind la evoluția societății – toate acestea, învățând și exersând limba germană, atât la nivel național, cât și internațional.