7 moduri prin care poți învăța germana în tabere!

Ce vei găsi în articol:

Germana, ca orice limbă străină, nu se lasă ușor învățată, dacă nu ai mediul corespunzător. A invăța germana înseamnă mai mult decât a învăța gramatica și lexicul ei. A invăța germana înseamnă a învăța puțin din cultura germană, din obiceiurile germane, din modul de exprimare. De asemenea, un lucru extrem de important este să înveți să gândești în germană, exercițiu care vine doar cu timpul.

Pentru un copil, a învăța germana nu este ușor, în special dacă începe de la o vârstă cât mai fragedă. Metodele banale de scris-citit-învățat pe de rost nu sunt foarte atractive pentru orice copil, indiferent de vârstă. Gutenberg vă oferă o alternativă drăguță, prin activitățile desfășurate.

Invață germana prin tabere pentru copii

Să vedem ce sunt, de fapt, taberele. Taberele sunt locul în care, vrei sau nu vrei, înveți distrându-te. În funcție de specificul lor, taberele sunt mult mai mult decât cântece și excursii. Ele sunt menite să prezinte metode alternative de învățare, în spații dedicate, cât și în aer liber. Ele se axează pe provocarea creativității copilului tău, dezvoltarea de noi aptitudini și abilități, contactul cu utilizarea practică a unei limbi străine. În plus, se stimulează și dorința de învățare și explorare a copilului. Astfel, indiferent că va învăța germana sau va fi în drumeții, copilul se va simți bine.

Cum se invață germana prin tabere?

Ca în oricare alt domeniu, practica face diferența. Nu există un loc mai favorabil practicării unei limbi străine decât un cadru în care copilul tău va fi  înconjurat de acea limbă. Beneficiile unei astfel de tabere sunt nenumărate, printre ele se află:

învață germana

Contactul cu natura

O parte dintre taberele oferite de echipa Gutenberg se desfășoară la munte – puteți vedea aici ce oportunități sunt vara aceasta. Copilul tău va înțelege mult mai bine limba germană, când ea va fi materializată sub forma naturii. Spre exemplu, denumirile plantelor și animalelor se vor stabiliza în vocabularul copilului mai repede când acesta ia contact direct cu ele. Va reține mult mai ușor că „Regenbogen” (curcubeul) este exact cum îi spune numele (arc de ploaie, tradus mot-a-mot), dacă și vede forma acestui arc apărut după ploaie.

învață germana

Integrarea și diversitatea

Diversitatea este o trăsătură tipică a taberelor, atât diversitatea de activități, cât și diversitatea de participanți. Taberele conectează copii din toate colțurile țării. Copilul tău va lega multe prietenii și va fi capabil să se integreze mai ușor în orice comunitate sau colectiv. După cum știm, în viață de zi cu zi, sociabilitatea devine din ce în ce mai mult o abilitate necesară. Prin tabere, copiii reușesc să își exerseze noua abilitate într-un mediu plin de diversitate.

învață germana

Independența

Pe parcursul taberelor, copiii vor învăța germană și, mai mult de atât, vor învăța să devină o persoană. Își vor conștientiza limitele, vor fi capabili să facă diferența dintre deciziile corecte și cele greșite. Vor face cunoștință cu responsabilitatea și importanța lucrului în echipă. Pe scurt, se vor descoperi pe sine cu fiecare activitate îndeplinită.

învață germana

Stimularea implicării

Taberele sunt cel mai bun stimulent pentru participarea activă a copilului tău într-o comunitate. Coordonatorii taberelor se vor asigura că fiecare copil va fi încurajat să participe și să se implice activ în programul taberelor. Și nu doar coordonatorii vor fi cei ce asigură participarea tuturor, ci și copiii participanți. Copiii știu cel mai bine să se încurajeze unul pe celălalt și să facă din orice activitate destinată învățării o distracție.

învață germana

Fixarea cunoștințelor

Scopul acestor tabere este, desigur, atât fixarea cunoștințelor deja dobândite, cât și acumularea de noi cunoștințe. Prin activitățile interactive din cadrul taberelor, fixarea de noi cunoștințe se va realiza rapid și ușor. Orice copil invata germana (sau orice lucru nou) cel mai bine prin joacă. Astfel, la taberele de germana, joaca este menită să dezvolte capacitățile și abilitățile copiilor.

învață germana

Experimentarea

Taberele  înseamnă și experimentare, înseamnă și noutate. Ele vor pregăti copilul pentru diferite situații și îl vor familiariza cu explorarea necunoscutului. Experimentarea de situații noi aduce beneficii pentru viitorul copilului. Iar dacă experimentarea în sine aduce multe beneficii, gândiți-vă cât de multe beneficii aduce experimentarea într-o limba nouă, aparent necunoscută pentru copilul tău, care va învăța germană aproape instinctual.

învață germana

Amintirile

Amintirile sunt cea mai frumoasă parte a copilăriei, deoarece ne pot ajuta să simțim din nou o bucățică din copilăria noastră, chiar și mulți ani mai târziu. Poate unele activități sau expresii în limba germană nu vor fi reținute exact sau nu vor fi o prioritate în vocabularul copilului, însă amintirea lor va rămâne mereu. Poate nu va reține toate cuvintele compuse în tabăra de germană. Dar își va aminti că limba germană este singura limbă care, dacă nu posedă un cuvânt pentru un anumit lucru sau o anumită situație, va construi pe moment un cuvânt compus, care se va dovedi a fi perfect corect și inteligibil.

Copilul tău poate să stăpânească mai bine limba germană. Pentru aceasta, trebuie doar să i se facă cunoștință cu tehnici noi și interactive de predare. Sau, pur și simplu, să fie sprijinit să își creeze amintiri care să îi coloreze copilăria. Dacă nu știți exact care e locul potrivit pentru a face toate acestea, vă asigurăm că modul în care va învăța germana în taberele noastre va fi de neuitat!

Invață germana la taberele organizate de Asociația Gutenberg și parteneri

Asociația Gutenberg și partenerii acesteia organizează tabere de germana în ClujBucurești și Iași, precum și în tabere la munte. Taberele se desfășoară în fiecare vara, pentru elevi vorbitori de limba germană, de la clasa 0, până la clasa a XII-a. Fiecare tabără durează aproximativ o săptămână și are o temă specifică (care variază de la jurnalism, la sport și nutriție, până la teatru sau arte). Prin temele explorate, elevii vor învață multe lucruri legate de viața extrașcolară, de viața de zi cu zi, de mediul înconjurător, toate acestea ajutându-i în pregătirea lor pentru viitor.

Echipa Gutenberg așteaptă cu nerăbdare fiecare tabără, îmbunătățind, de la an la an, metodele non-formale utilizate pentru predare și pentru interacțiunea participanților. Dorim să vă asigurăm că taberele de germană Gutenberg vor fi coordonate de formatori și lucrători de tineret bine instruiți, înarmați cu multă răbdare și dedicație, gata să își împărtășească cunoștințele, în cele mai interactive și distractive moduri cu putință. Cel mic va învăța germana, așadar, într-un mod distractiv și eficient.

Iar pentru exersarea limbii germane și în afara taberelor, precum și pentru cei care nu mai sunt elevi, vă recomandăm să urmăriți site-ul InvataGermana.ro.