Tabere de germană pentru copii

Ce vei găsi în articol:

Cum îl poți ajuta pe copilul tău să învețe germana repede și ușor?

Ce spui de o tabără în care să învețe prin jocuri și desene animate în germană? Este bine cunoscut faptul că orice limbă învățată lărgește orizonturile. Germana oferă un set de oportunități deloc de neglijat în Europa sau în lume. Acesta este principalul motiv pentru care din ce în ce mai mulți părinți caută metode cât mai prietenoase, mai rapide și mai ușoare pentru a-i ajuta pe copii să învețe germana. De la grădinițe, programe after school sau desene animate în germană, limba ajunge sa fie la îndemâna oricui dorește să o încerce. Noi vă recomandăm tabere de germană pentru copii.

Varietatea de opțiuni este una largă. Există atât moduri convenționale, precum taberele de vară, cât și mai neconvenționale, cum ar fi învățarea limbii prin desene animate în germană.  

desene animate în germană copii

De ce limba germană?

Când cineva spune Germania sau germană, în mod inevitabil, toată lumea se gândește la mașini, ciocolată, covrigi și punctualitate. Fiecare dintre noi cunoaște câte ceva din cultura nemțească, dar destul de puțini sunt îndeajuns de curajoși să învețe limba. Poate ați văzut un videoclip sau un episod cu desene animate în germană și ați renunțat, însă noi venim în ajutorul celor nehotărâți.

Germana este una dintre cele mai vorbite limbi străine din Europa. Aceasta a devenit o limbă conversațională și pentru cei care se află în afara spațiului german. Mulți oameni spun că este foarte grea și viața este oricum scurtă, nemeritând să fie încărcată cu studiul acestei limbi. Totuși, germana este cât se poate de fascinantă, având cuvinte și expresii care nu pot fi traduse în nicio altă limbă.

Tabere de germană pentru copii – primii pași spre un viitor de succes

Germania este una dintre cele mai mari puteri economice din Europa. Procesul de globalizare nu a uitat România, aceasta devenind „casă” pentru numeroase multinaționale nemțești. În fiecare an sunt recrutați specialiști de top, vorbitori de limbă germană. Oamenii școliți în țară sau în străinătate au un mare avantaj cunoscând limba lui Goethe.

La finalul învățământului preuniversitar, să ai în portofoliu o diplomă de limbă germană este considerat un avantaj. Opțiunile pentru învățământul universitar devin mult mai numeroase, atât în țară, cât și afară. În România, facultățile cu predare în limba germană au o ofertă educațională calitativă. Acestea sunt recunoscute la nivel internațional și au parteneriate cu multe universități din spațiul nemțesc.

desene animate în germană copii

Tabere de germană pentru copii

Limba germană, deși este frumoasă și populară, poate părea dificil de învățat. De aceea, este de mare ajutor să începi să o înveți de mic copil, pentru a fi un bun vorbitor. Grădinițele de limbă germană pot părea un început promițător pe drumul cunoașterii pentru cei mici. De multe ori, însă, este bine să apelăm și la alte metode, chiar și mai neobișnuite, precum episoade cu desene animate în germană, pentru a putea construi o fundație solidă. Aici sar în ajutor diversele metode distractive de a-i ajuta pe cei mici să se perfecționeze, fără să considere acest lucru o povară.

Taberele de vară în limba germană sunt eficiente din două motive. Primul este faptul că cel mic socializează și învață limba cu ușurință, prin intermediul jocurilor. În al doilea rând, copilul are șansa să își manifeste creativitatea și energia pe timpul verii, într-un mediu controlat.

Ce tabere de germană pentru copii există?

Asociația Gutenberg organizează în fiecare vară tabere cu diverse tematici, precum: arte, jurnalism, teatru sau economie. Taberele se adresează tuturor, de la copii de clasa 0, până la liceeni. Asociația Gutenberg activează de mai bine de 10 ani, fiind singura asociație de studenți vorbitori de limbă germană din România. Sediul central se află la Cluj, iar alte două filiale studențești se găsesc în București și Iași. În plus, există organizații de elevi de liceu în aproape 20 de orașe din România. Scopul comunității Gutenberg este de a încuraja copiii de toate vârstele să învețe limba germană fără mari greutăți, prin metode de învățare nonformale. 

Workshopurile din cadrul taberelor de limbă germană sunt desfășurate de traineri calificați, de multe ori nativi germani. Mulți dintre membrii Gutenberg sunt absolvenți ai școlilor cu profil de germană maternă și studiază, în momentul de față, la facultăți cu predare în limba germană. În plus, aceștia dețin și cardul Juleica – o acreditare internațională, obținută în urma participării la un program de formare în Germania, care le permite să desfășoare activități pentru copii și tineri.

desene animate în germană copii

Socializare în limba germană, prin tabere, ateliere sau alte activități

Socializarea este un mod eficient de a învăța o limbă străină. Este important să știi să citești și să scrii – totuși, dacă porți o conversație și, după primele 2 fraze, răspunsul deja vine greu, intervine o problemă. 

Un partener de conversație este important atunci când vine vorba de învățarea unei limbi noi. De multe ori, însă, părinții sau alți membri ai familiei nu cunosc limba germană. De aceea, este important ca cel mic să fie încurajat să o vorbească pe cât de mult posibil, iar participarea la tabere de germana pentru copii oferă un cadru potrivit pentru dezvoltarea prin metode precum jocuri sau desene animate în germană. 

În tabere, învățarea cuvintelor noi și a regulilor gramaticale de bază are loc prin jocuri și metode interactive. De exemplu, copiii au de construit sau desenat ceva, de pus în scenă o mică scenetă, de văzut un episod din desene animate în germană etc. Astfel, învățarea nu pare monotonă, ci pare un mod de a se distra.  

desene animate în germană copii

Filme, seriale sau desene animate în germană

Un mod deloc costisitor prin care îți poți ajuta copilul să învețe germana rapid este prin divertisment. Astfel, prin vizionarea de filme, seriale sau desene animate în germană, cel mic devine mai receptiv în învățarea acestei limbi. Prin schimbarea dublării sau a subtitrării în limba dorită, poți să îl ajuți pe cel mic să învețe cuvinte și expresii noi. Până la urmă, cărui copil nu i-ar plăcea să vizioneze desene animate în germană?

La televizor, de cele mai multe ori, există posturi speciale pentru copii, educative și distractive în același timp. Acestea stârnesc atât curiozitatea copilului pentru limbă, cât și pentru cunoaștere. Încă de la o vârstă fragedă, copiii sunt fascinați de tot ce înseamnă tehnologia: telefoane, tablete, TV. Așadar, de ce să nu le folosească într-un mod util prin vizionarea unor desene animate în germană?

După cum am văzut, în ziua de astăzi, modalitățile de a învăța limba germană sunt numeroase. Indiferent că vorbim de desene animate în germană sau activități specifice unei tabere. De aceea, Asociația Gutenberg organizează tabere pe diferite tematici, prin care copiii pot învăța despre teatru, științe, diferite culturi, sport și nutriție, primii pași în educația financiară și cea politică.

Pentru mai multe detalii despre taberele noastre, poți accesa pagina cu tabere pentru copii de clasele 0-4 și pe cea cu tabere pentru copii de clasele 5-8.

Pentru a fi întotdeauna la curent cu proiectele și taberele pe care le organizăm, te invităm să ne urmărești pe Facebook: Gutenberg Studentenverein. Haide să ne cunoaștem la tabere!