Educatie politica in germana – o nevoie a societății românești

Ce vei găsi în articol:

Educatia politica începe odată cu „cei 7 ani de acasă”

Carmen Iorgulescu, psiholog și totodată coordonator KEN Academy, susține că educația antreprenorială începe odată cu „cei 7 ani de acasă”. Ei bine, noi credem că această afirmație este valabilă și în ceea ce privește educatia politica. Cei care sunt alături de copii până când aceștia încep să meargă la școală sunt primii „specialiști” pentru ei. Acest lucru e valabil inclusiv pentru domeniul politic. Aceștia îi familiarizează cu noțiunea de principii etice și morale. Astfel, ei contribuie cu timpul la dezvoltarea coeficientului lor de inteligență politică, existențială și chiar și interpersonală. Toate valorile ce intră în viața lor devin, de fapt, fundația existenței lor ulterioare. Recomandarea noastră, privind dezvoltarea modului în care ei se raportează la societate, este: tabara de educatie politica in germana!

Tabara de educatie politica in limba germana – o nevoie a societății românești

A avea grijă ca propriul copil să aibă acces la educatie politică este în ziua de azi la fel de important ca a avea grijă de sănătatea acestuia. Am putea spune că a încuraja copiii în privința informării în legătură cu drepturile și îndatoririle lor ca cetățeni a devenit chiar obligatoriu. Tabara de educatie politică reprezintă, astfel, chiar o nevoie a societății românești. De ce? Fiindcă aceste informații vor avea un cuvânt de spus în deciziile pe care copilul de azi le va lua în viitor ca cetățean adult. Doar în acest fel acesta va putea contribui activ la dezvoltarea societății în care trăiește!

Iar faptul că există o astfel de tabără în limba germană nu face decât să îmbunătățească situația. Copiii dvs. au parte de o tabără unică.  Ei au ocazia să participe activ la îmbunătățirea situației unei anumite comunități. Ei primesc și informații teoretice, ba chiar de cultură generală. În plus, își și dezvoltă abilitățile de comunicare în limba germană. Cum? Învățând până și termeni din sfera culturală și politică! Să nu uităm că limba germană este la momentul actual cea mai răspândită limbă din cadrul Uniunii Europene. Dovada faptului că astfel de tabere sunt posibile este chiar tabara de educatie politica in limba germana din satul Beliș, din perioada 01-07 septembrie 2019. Aceasta a fost organizată de Asociația Gutenberg și s-a aflat la prima ediție.

Copiii – parlamentari timp de o săptămână

„Diplomații” acestei tabere au fost șapte copii, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Aceștia au discutat despre drepturile și obligațiile fundamentale ale cetățenilor, dar și despre instituțiile fundamentale ale democrației. Pe lângă deprinderea unor cunoștințe teoretice, au fost motivați în ceea ce privește inițiativa, curajul, asumarea responsabilității, creativitatea. Au fost sprijiniți pentru a putea găsi soluții, pentru a planifica și a organiza, pentru a lucra în echipă. Să nu uităm că au avut ocazia să exerseze argumentarea propriului punct de vedere. Astfel, ei au devenit parlamentari timp de o săptămână, purtând pe umeri o responsabilitate inedită: aceea de a crea harta propriului oraș. Bineînțeles că, pentru a funcționa și a-l putea conduce, acest oraș trebuia înzestrat cu toate instituțiile necesare.

Complexitatea unei tabere de educatie politica in germana 

Cu siguranță vă întrebați ce a ieșit. Ei bine, trebuie să recunoaștem că și trainerii acestei tabere au avut emoții în legătură cu posibililul rezultat, dar la sfârșitul săptămânii au realizat că acești copii pot reprezenta cu brio viitorul întregii societăți.

Pentru ca dumneavoastră, cititorii, să puteți înțelege de ce tabăra de educație politică trebuie să se transforme dintr-o necesitate într-o realitate a societății noastre, vă voi ghida prin programul acestei tabere. În felul acesta vă veți putea da seama de complexitatea unei astfel de tabere și de efectele ei pozitive pe termen lung.

Ziua de luni a avut ca tematică atelierul „Cetățeanul model”. Marți discuțiile au continuat, trainerii punându-i pe copii în situația de a explica ce înțeleg ei prin democrație, această întrebare fiind, de fapt, o introducere în atelierul despre „valori democratice”. Miercuri a venit rândul problematizării drepturilor și obligațiilor cetățenești, iar joi elevii au fost puși în fața provocării de a fi un bun lider și de a răspunde la întrebarea care le dă bătăi de cap în ziua de azi tuturor antreprenorilor și nu numai: „cum comunicăm mai eficient”. Vineri au fost reluate toate conceptele discutate de-a lungul săptămânii și s-a tras o concluzie în ceea ce privește modul lor de conducere a propriului oraș.

Evoluția înseamnă informare, implicare și transformare

Discuția introductivă în atelierul „Cetățeanul model”, și anume: „Cum să fii un cetățean activ?” s-a transformat din teorie în practică, micii parlamentari dorind să ia problema în propriile mâini. Ei s-au mobilizat alături de traineri, au făcut rost de cele necesare și au pornit la drum pe jos prin satul Beliș cu scopul de a strânge toate gunoaiele. Au vrut să-l lase lună și bec la plecarea lor!

După ce au dezbătut tema despre evoluția omului și a societății și au vizualizat filmulețe explicative despre ceea ce presupune o societate democratică, elevii au primit sarcina de a pune în scenă o piesă de teatru. Tema acesteia a fost „libertatea individului”. De menționat este și faptul că trebuiau să folosească cât mai multe cuvinte din câmpul lexical al democrației. Această activitate i-a ajutat și la crearea hărții propriului oraș și la argumentarea necesității de implementare a anumitor principii și legi după care ar trebui condus orașul. Participanții au fost extrem de implicați și întreprinzători! Ei au desenat și au construit de la zero diverse componente arhitecturale. Tocmai pentru a realiza un oraș cât mai veridic! Putem spune că acești copii au realizat care e cheia evoluției: informare, implicare și transformare!

„Mens sana in corpore sano”

Și pentru că o minte sănătoasă are nevoie de un corp sănătos („mens sana in corpore sano”), copiii au avut ocazia să se rupă de cotidian și să interacționeze unul cu celălalt și în afară atelierelor. Care să fi fost locul propice pentru asta? Natura. Ca ei să înțeleagă valoarea reală a muncii în echipă, a fost organizat un treasure hunt (o vânătoare de comori), această activitate stimulând mai multe dimensiuni mentale în acelaşi timp: cunoştinţe teoretice ( de geografie, istorie, artă etc.) şi abilităţi practice ( orientare pe hartă, în natură sau GPS, rezolvarea problemelor, creativitatea, logica ).

Cireașa de pe tort a fost, bineînțeles, excursia la lacul Beliș-Fântânele. Copiii s-au plimbat cu hidrobicicletele, au admirat peisajul deosebit și apoi s-au bucurat de un picnic copios. Pentru a-i ajuta să-și depășească anumite temeri, cei șapte elevi au avut posibilitatea să intre în pielea unor personaje la petrecerea intitulată „costumații de carnaval”. Ei s-au putut relaxa în cadrul serii de film, urmărind o comedie în limba germană. Distracția nu se termină aici, fiindcă în celelalte seri au participat la diverse jocuri, precum Activity, Twister, Ninja, Vârcolacii și multe altele.

Copiii pot contribui la dezvoltarea societății în care trăiesc

În concluzie, trebuie spus că misiunea principală a cursurilor de educatie politica in germana nu constă în a-i transforma pe micuți în viitori politicieni, ci  în a-i face să înțeleagă că pot contribui la dezvoltarea societății în care trăiesc. Ei trebuie să ajungă să aibă încredere în forțele lor. Ei trebuie să fie lăsați să ia decizii și totodată să fie lăsați să-și asume responsabilitatea propriilor decizii. Noi trebuie să îi susținem în a învăța din greșeli. Trebuie să-i învățăm că este extrem de important să lucreze cu alții. Trebuie să le dăm ocazia să-și dezvolte abilitățile de planificare, organizare și implementare, arătându-le cât de mult îi poate ajuta stabilirea unui obiectiv. Dar să nu uităm să le cultivăm în același timp și creativitatea!

Așteptăm să ne revedem la anul! Dacă v-ar plăcea să aflați cum a fost și în celelalte tabere sau să știți cât mai multe despre echipa noastră, vă invităm să accesați paginile www.tabaradegermana.ro și www.gutenberg.ro.

Doriți să fiți la curent cu activitățile pe care le desfășurăm? Vă invităm să ne urmăriți pagina de Facebook, Asociația Gutenberg. Ne vedem la tabere!

Educatie politica in germana
Educatie politica in germana
Educatie politica in germana