germana pentru copilul tau prin jocuri

Jocuri – învățare prin distracție

Vrei și tu ca limba germană să fie învățată cu plăcere de copilul tău? Vrei să începi cât mai repede predarea limbii germane copilului tău? Dacă răspunsul este „da”, atunci învățarea limbii germane prin activități și jocuri poate să fie o metodă ideală pentru copilul tău. Deoarece importanța limbilor străine crește în fiecare zi, niciodată nu este prea devreme să începi învățarea unei limbi. Din fericire, astăzi sunt numeroase posibilități care oferă învățarea prin activități și jocuri. Poți să alegi dintre diferite școli sau grădinițe private, activități extrașcolare, cursuri specifice, sau poți să te joci chiar și tu în germană cu copilul tău, acasă.

germana pentru copilul tau prin jocuri

Gutenberg și învățarea prin jocuri

Asociația Gutenberg vine în ajutorul tău și oferă posibilitatea de a învăța limba germană prin activități și jocuri. Gutenberg organizează activități interactive și tabere distractive pentru copii, asigurându-se că aceștia au șansa de a învăța limba germană cu plăcere. Există tabere în limba germană pentru ciclul primar, clasele 0-4, dar și pentru elevi de gimnaziu, clasele 5-8.

Aici poți să vezi care sunt cele 10 argumente pentru taberele Gutenberg.

germana pentru copilul tau prin jocuri

Jocuri – cheia învățării la copii

Jocul este o alternativă ideală de învățare în cazul copiilor. Lângă învățarea tradițională, care implică manuale, caiete de exerciții și alte instrumente tradiționale de predare a unei limbi străine, învățarea prin joc primește un rol foarte important. Este deja dovedit și acceptat că copiii învață cel mai bine prin joc, acesta fiind o metodă interactivă și distractivă, care permite asimilarea ușoară a informațiilor.

Dacă te gândești la ce îl interesează pe copilul tău, răspunsul ar fi „jocul”. Dacă îți pui întrebarea ce-i place să facă cel mai mult, răspunsul ar fi „să se joace”. Deci, am putea zice că, pentru copii, cheia învățării eficiente este jocul. Această „cheie” trebuie folosită pentru învățarea limbii germane. De asemenea, este important și faptul că nu vorbim de jocurile obișnuite ale copilăriei. Ai nevoie de activități și jocuri în care limba germană devine un instrument de comunicare și de descoperire.

germana pentru copilul tau prin jocuri

Libertate în procesul de învățare

Copiii sunt foarte activi și pot învăța foarte mult, dar numai prin joc vor rămâne activi și interesați de tot ceea ce fac. În procesul de învățare, ei încă au nevoie de libertate. O libertate să se miște, să gândească și să se exprime fără limite. Au nevoie de un mediu în care pot să fie fericiți și bine-dispuși. Astfel, prin descoperirea și explorarea mediului, ei vor acumula informații și cunoștințe noi.

Pentru copilul tău este foarte important ca învățatul limbii germane să fie o activitate plăcută, care îl motivează, îl încurajează și îi aduce satisfacție. Dacă activitățile și jocurile sunt dinamice, amuzante, interactive și răspund perfect nevoilor copilului tău, procesul de învățare va fi de succes.

germana pentru copilul tau prin jocuri

Ce fel de jocuri?

Există foarte multe activități și jocuri care sunt perfecte pentru învățarea limbilor străine, care ajută în acumularea și în exersarea unui vocabular de bază. Lista acestor activități și jocuri este lungă, dar acum vom încerca să-ți prezentăm câteva dintre acestea.

Jocuri de mișcare

Aceste jocuri pot ușura învățarea limbii germane. Un exemplu foarte simplu: tu zici ceva în limba germană, iar copilul tău răspunde prin mișcare sau acțiune fizică.

Scenete și jocuri de rol în germană

Prin aceste activități, copiii vor avea ocazia de a vorbi în germană, de a se exprima liber, de a fi creativi și spontani.

Spânzurătoarea

Cu siguranță îți aduci aminte de acest joc. Acum, schimbă limba în care joci și utilizează cuvinte noi în germană. Vă veți distra împreună și, în același timp, vei îmbogăți și vocabularul copilului tău. În plus, copilul tău va învăța mai ușor și regulile de scriere și de pronunție.

Cântăm și învățăm

Acest joc are multe beneficii. Fiecare copil adoră muzica și cântecele melodioase. Caută niște cântece în limba germană și ascultă la aceste împreună. După un timp, copilul tău va cânta aceste cântece și va învăța cuvintele noi cu ușurință. Prin această metodă puteți să faceți activități împreună care sunt concentrate pe ascultare, scriere și asociere a cuvintelor.

Pictăm și învățăm

Este un alt joc excelent pentru consolidarea cunoștințelor despre părțile corpului, culori, forme, animale etc. La fel, ajută și la dezvoltarea abilităților de ascultare, înțelegere și punere în aplicare. Tu trebuie să descrii în germană un personaj, un peisaj sau un obiect, iar copilul tău va desena conform instrucțiunilor tale.

Prima literă, ultima literă 

Este un joc ideal atunci când sunt mai mulți copii. Ideea jocului este că primul spune un cuvânt, iar următorul trebuie să spună un cuvânt care începe cu litera cu care s-a terminat cel dinainte. Astfel, copiii vor învăța cuvinte noi de la unul la altul și le vor folosi pe parcursul jocului.

De-a ghicitul: ce este? 

Acest joc este un fel de Activity în germană, copiii trebuie să ghicească ce li se vorbește sau ce li se sugerează. De exemplu, la cei mai micuți, este ideal pentru exersarea vocabularului de bază, precum animalele domestice. După extinderea vocabularului, se poate trece și la alte clase de cuvinte. La o vârstă mai mare, imitația poate să fie înlocuită cu o descriere verbală.

Mie îmi place… 

Este un joc simplu de atenție, care poate ajuta în exersarea cuvintelor pentru diferite activități și hobby-uri. Acest joc implică și puțină gramatică, copiii trebuie să folosească prezentul și pronumele personale. Un copil zice ce-i place, următorul repetă ceea ce a zis copilul de dinainte și adăugă activitatea sa preferată. Astfel, va fi îmbunătățită și memoria lor.

Simon says!

Este un joc preferat al cursurilor de limbă engleză și este un joc care captează atenția celor mici. Jocul poate să fie jucat și în germană. Ideea este foarte simplă: copiii trebuie să execute o anumită comandă, însă numai dacă aceasta este precedată de formula „Simon spune…” sau, în germană, „Simon sagt…”.

germana pentru copilul tau prin jocuri

Jocuri și Gutenberg – combinația ideală pentru copilul tău

Cu siguranță există mult mai multe activități și jocuri care pot ajuta în învățarea limbii germane. Tu doar trebuie să găsești activitatea sau jocul ideal pentru copilul tău, jocul care este potrivit nevoilor sale. Învățarea și activarea vocabularului sunt cheia învățării unei limbi străine. În cazul copiilor, acestea sunt posibile prin jocuri și activități interesante și amuzante, care îi interesează și îi motivează. Toate activitățile și jocurile care implică și mișcare, creativitate și comunicare sunt utile și ideale pentru învățarea limbii germane. Odată ce încerci niște jocuri sau activități în germană, vei observa, încet-încet, dezvoltarea copilului tău și îți vei da seama cât de mult a învățat prin distracție și joc.

Gutenberg te ajută în procesul de învățare prin activități și jocuri. Alege acum una dintre taberele oferite, despre care poți afla mai multe detalii aici. Pentru a fi întotdeauna la curent cu proiectele și taberele Gutenberg, urmărește-ne pe Facebook: Gutenberg Studentenverein.

 

Autor: Katalin Kontczey

Editor: Ștefana Rarău