Literatura germană pentru copii și adolescenți – 10 recomandări

Ce vei găsi în articol:

Cuprinsul capitolelor

  • Literatura germană pentru copii și adolescenți merită citită!
  • 10 cărți în limba germană pentru copii și adolescenți
  • Clasele 5-8
    • Die unendliche Geschichte (Povestea fără sfârșit) de Michael Ende
    • Emil und die Detektive (Emil și detectivii) de Erich Kästner
    • Timm Thaler oder das verkaufte Lachen (Timm Thaler sau râsul vândut) de James Krüss
    • Momo de Michael Ende
    • Tintenherz (Inimă de cerneală) de Cornelia Funke
  • Clasele 9-12
    • Die Leiden des jungen Werther (Suferințele tânărului Werther) de J.W. von Goethe
    • Die Heimkehr (Întoarcerea acasă) de Bernhard Schlink
    • Der Zauberberg (Muntele vrăjit) de Thomas Mann
    • Buddenbrooks: Verfall einer Familie (Casa Buddenbrook: Declinul unei familii) de Thomas Mann

Literatura germană pentru copii și adolescenți merită citită!

Ana Maria Sandu, jurnalistă, afirmă că literatura nu e doar o materie nesuferită din care elevii trebuie să se pregătească pentru un examen. Iar noi, cei din Asociația Gutenberg, îi dăm dreptate! Acest lucru este valabil și în cazul literaturii germane. Literatura vorbește, de fapt, despre fiecare dintre noi. Ea este cea care poate produce transformări în interiorul unui om. Dar, dacă elevii nu ajung la textele care să le spună ceva, ea va rămâne mereu un teritoriu străin. Și e păcat! Literatura germană pentru copii și adolescenți merită citită!

literatura germana pentru copii și adolescenți

10 cărți în limba germană pentru copii și adolescenți

Pentru a le da copiilor dvs. ocazia să cunoască personaje inedite din literatura germană, am pregătit o listă cu câteva opere pe care elevii de clasa a 5-a – a 12-a ar trebui să le aibă în biblioteca lor.

literatura germana pentru copii și adolescenți

Clasele 5-8

Die unendliche Geschichte (Povestea fără sfârșit) de Michael Ende

Fantasia, lumea în care se petrec întâmplările din această carte, este un fascinant tărâm de basm din poveştile pentru copii. Acesta are luminiţe rătăcitoare cât o minge, mâncători de pietre care sunt în stare să-şi ronţăie până şi propria bicicletă de foame şi balauri-noroc imenşi, dar uşori şi simpatici ca un norişor de vară. Când lumea poveştilor e în pericol, atacată fiind de refuzul oamenilor de a mai crede în basme, este nevoie de un erou. Un erou fără puteri magice şi fără pretenţii de viteaz: Bastian Balthasar Bux. El e un băieţel de zece ani din lumea oamenilor, care, după ce fură o carte din anticariatul seriosului domn Carl Conrad Coreander, descoperă ca a devenit personaj al poveştii pe care o citeşte. În final el reuşeşte să salveze, prin imaginaţia şi inocenţa sa, această lume.

Emil und die Detektive (Emil și detectivii) de Erich Kästner

Emil călătorește pentru prima dată cu trenul de unul singur. A pornit dintr-un orășel de provincie și vrea să ajungă la Berlin. Este entuziasmat, dar are și ceva emoții. El trebuie să aibă grijă de plicul cu bani pe care mama i l-a pus în buzunar. Aventurile care se nasc de aici deschid o cale nouă în literatura pentru copii, Emil și detectivii fiind un roman polițist în toată regula.

„Plăcerea cea mai mare pe care ți-o oferă cartea constă în felul în care însuflețește fantezia copiilor de a fi omnipotenți. Și ne convinge că o gașcă de copii chiar ar putea să se organizeze într-o echipă de detectivi și să prindă un hoț.” (The Guardian)

Timm Thaler oder das verkaufte Lachen (Timm Thaler sau râsul vândut) de James Krüss

Timm Thaler are un râs absolut minunat. E atât de fermecător, încât misteriosul baron Lovaid, pe care băiatul îl cunoaște la hipodrom, unde obișnuia sa meargă cu tatăl lui, îi propune un târg nemaiauzit: să-i dea lui râsul, iar în schimb Timm să câștige orice pariu. Fascinat de posibilitatea de a se îmbogăți, băiatul acceptă propunerea. Însă nu peste mult timp Timm descoperă ca viața e prea searbădă dacă nu poți nici măcar să zâmbești, așa că pleacă de acasă în căutarea baronului, hotărât să-și recupereze râsul cu orice preț.

Momo de Michael Ende

La marginea unui oraș, printre ruinele unui vechi amfiteatru, își găsește adăpost Momo, o fetiță cu un talent aparte pe care îl folosește pentru a-și ajuta prietenii. În prezența sa, problemele devin mai puțin împovărătoare, conflictele își află rezolvarea, iar imaginația prinde aripi. Dar într-o zi, pe nesimțite, o organizație fantomatică a unor terifianți „domni cenușii” preia controlul asupra orașului, furându-le oamenilor timpul. Doar Momo are puterea să li se opună, iar cu ajutorul maestrului Hora și al ciudatei lui broaște-țestoase Casiopeea călătorește dincolo de hotarele timpului pentru a le descoperi secretele întunecate.

Die kleine Hexe (Mica vrăjitoare) de Otfried Preußler 

Personajul central este mica vrăjitoare. Deși are nu mai puțin de 127 de ani, este considerată prea mică pentru a participa la Noaptea Valpurgiei, eveniment unde vrăjitoarele se adunau și dansau. Ele soseau, bineînțeles, pe mături. Mica vrăjitoare ignoră interdicția, încalecă pe mătură și zboară la Noaptea Valpurgiei. Însă mătușa Rumpumpel o observă și o duce în fața Marii Vrăjitoare, insistând s-o pedepsească. Marea Vrăjitoare îi aruncă mătura în foc, obligând-o să se întoarcă pe jos. Totodată, îi lansează o provocare. Dacă până la viitoarea noapte a Valpurgiei va deveni o bună vrăjitoare, va fi primită la sărbătoare. Dar oare ce înseamnă să fii o vrăjitoare bună?

Tintenherz (Inimă de cerneală) de Cornelia Funke

Meggie, fiica lui de doisprezece ani, a moștenit acest dar de la el. Pe această frumoasă premisă se construiește povestea ingenioasă din Inimă de cerneală. În urmă cu nouă ani, Mo (tatăl) a scos dintr-o carte o bandă de tâlhari medievali, în frunte cu liderul lor, Capricorn. Acum trecutul îl prinde din urmă și Meggie se vede nevoită să-și salveze tatăl.
Însă într-o lume în care granița dintre realitatea ei și cea a cărților nu e foarte stabilă, mica eroină va trebui mai întâi să-și pună la încercare neobișnuitul talent și să-și lege propria poveste de a altora în cele mai neașteptate moduri.

literatura germana pentru copii și adolescenți

Clasele 9-12

Die Leiden des jungen Werther (Suferințele tânărului Werther) de J.W. von Goethe

În 1772, tânărul Goethe ajunge referent pe lângă Camera Imperială de Justiție și, prin amiciția care îl leagă de colegul său, J. Chr. Kestner, o va cunoaște pe logodnica acestuia, Charlotte Buff. Îndrăgostit de ea, va izbuti să plece la timp pentru a evita un final dramatic, precum cel imaginat în roman. Personajul Werther pare să rezulte din acest episod real, stimulat și de faptul că, întors de la Frankfurt, scriitorul află de sinuciderea unui prieten al său, K.W. Jerusalem, din dragoste pentru o femeie căsătorită. În 1774, după publicare, romanul ajunge rapid best-seller, asigurând o faimă imensă autorului.

Die Heimkehr (Întoarcerea acasă) de Bernhard Schlink

Orfan de tată (ucis probabil in cel de-al Doilea Război Mondial), pe care nu l-a cunoscut niciodată, tânărul Peter Debauer își petrece toate vacanțele de vară la bunici, în Elveția. După moartea acestora, Peter încearcă să afle mai multe despre trecutul său, despre originile sale, ajungând să deschidă cutia Pandorei. Romanul prezintă o luptă crâncenă împotriva ignoranței și a uitării.

Der Zauberberg (Muntele vrăjit) de Thomas Mann

Hans Castorp, un tânăr burghez de origine germană, merge în vizită pentru trei săptămâni la vărul său Joachim. Acesta se afla în tratament la un sanatoriu din Davos. Ajuns acolo, descoperă o lume străină de tot ce văzuse și trăise până atunci. Este vorba de o lume în care timpul însuși curge altfel și este măsurat cu alte unități. Înainte să fi trecut cele trei săptămâni de ședere, Hans Castorp este deja un alt om. Puterea de fascinație a lumii „de sus” îl domină, astfel încât devine limpede că burghezul se va schimba radical.

Buddenbrooks: Verfall einer Familie (Casa Buddenbrook: Declinul unei familii) de Thomas Mann

Casa Buddenbrook este prima carte scrisă de Thomas Mann. Totodată, ea este cea pentru care a primit premiul Nobel pentru literatură în 1929. Scrisă în ritm de Richard Wagner, cartea prezintă declinul unei familii de negustori din burghezia germană a secolului al XIX-lea, declin datorat abaterii de la tradiția familiei. Astfel, la a patra generație, reprezentată de micuțul Johann, primul membru al familiei cu înclinații muzicale, se dezice de la această tradiție. Drept pedeapsă, sfârșitul lui timpuriu va însemna și degradarea totală a familiei.

În concluzie, v-am ruga să țineți cont de faptul că răspunsurile la multe dintre întrebările copiilor se găsesc în cărți. Literatura germană pentru copii și adolescenți reprezintă, de fapt, mult mai mult decât niște cărți. Ea îi ajută să devină oameni activi, inteligenți, gânditori și independenți!

Dacă v-ar plăcea să aflați cum a fost în taberele de germană sau să știți cât mai multe despre echipa noastră, vă invităm să accesați paginile www.TabaraDeGermana.ro și www.Gutenberg.ro.
Doriți să fiți la curent cu activitățile pe care le desfășurăm? Vă invităm să ne urmăriți pagina de Facebook, Asociația Gutenberg. Ne vedem la tabere, precum și la cursurile online!

Autor: Diana Ziman