Gutenberg este singura organizație studențească din România ai căror membri sunt vorbitori de limba germană. Fiind fondată în anul 2009 în Cluj-Napoca, organizația are ca scop central educarea tinerilor prin organizarea diferitelor proiecte. În cadrul acestora, combinăm procesul de învățare cu distracția și, implicit, cu crearea unor prietenii noi între participanți.

 

După 9 ani de activitate suntem bucuroși să avem organizate o serie de  proiecte reușite, atât la nivel național, cât și internațional. Printre proiectele noastre se numără: Tabere pentru liceeni, Târguri de cariere, diverse Workshop-uri, Conferințe și chiar Festivale de Film sau Scurtmetraje.

Noi ne dorim să le oferim tinerilor șansa de a dobândi diverse aptitudini practice pe teme precum: Project Management, Educație Politică, Gândire Critică sau Educație Financiară, care credem că le-ar fi utile pentru dezvoltarea lor viitoare. De ce organizăm aceste proiecte? Deoarece credem că ele vin ca răspuns la problemele cu care se confruntă societatea în care trăim, iar aceste probleme se concretizează și devin vizibile pe durata procesului de educație al nostru, al tuturor.

 

Suntem de părere că, pentru a îmbunătăți mediul sau comunitatea în care trăim, este absolut necesar să investim în oameni, iar tinerii vor decide într-o mare măsură direcția în care se dezvoltă societatea românească. Atunci când vorbim despre educația tinerilor, punem accentul mai ales pe dorința acestora de a deveni mai buni, de a-și dori să muncească constant pentru dezvoltarea lor personală și profesională și să încerce să-și contureze cea mai bună versiunea a lor. Totodată, acordăm o mare importanță valorilor precum: angajament, responsabilitate, respect față de muncă, energie și creativitate, pe care le promovăm constant în fiecare activitate pe care o desfășurăm.

 

Iar dacă  facem referire la oameni, trebuie să subliniem faptul că suntem bucuroși să avem membrii pasionați de voluntariat, care caută, la rândul lor, să învețe cum să preia responsabilitatea asupra unei echipe, cum să coordoneze un proiect sau cum să comunice în relații profesionale cu firmele partenere, pe scurt, cum sa desprindă abilități utile în domenii precum: Project Management, Fundraising, Public Relations, Human Relations și Marketing.

 

De asemenea, este foarte important pentru noi ca în cadrul organizației să existe o atmosferă plăcută, familială, astfel încât, relațiile dintre membrii să fie cât mai strânse. Comunitatea Gutenberg este o mare familie, dornică mereu să crească și să contribuie la evoluția a cât mai multor tineri.

 

Tocmai din acest motiv a fost înființată Rețeaua Gutenberg, care face parte din inițiativele asociației pe anul 2016. Scopul principal al acestei rețele este crearea unei comunități de membri activi social la nivel național. Această comunitate promovează valorile Gutenberg și asigură organizarea unor proiecte care vin ca soluții pentru dilemele regăsite în societate și care servesc la îmbunătățirea acesteia. Rețeaua Gutenberg include 3 tipuri diferite de programe:  

  • Gutenberg Botschafter (Ambasador Gutenberg) din care fac parte tinerii care promovează organizația la nivel local și care prezintă proiectele desfășurate de aceasta,
  • Gutenberg JuPro, din care fac parte cel puțin 3 persoane care organizează un proiect propriu
  • Gutenberg Jugendverein, o asociație locală de tineri, care organizează minim 2 proiecte anual și prin care ne dorim să consolidăm inițiative de lungă durată cu impact pozitiv puternic asupra comunităților locale în care își desfășoară activitatea.   

 

Gutenberg este, așadar, o familie mare, care oferă sprijin tinerilor dornici să se dezvolte și să crescă, astfel contribuind la evoluția societății în care trăim și, totodată, promovând și răspândind limba germană, atât la nivel național, cât și internațional.