Detalii organizatorice

Tabăra de iarnă Gutenberg este o tabără de o săptămână dedicată elevilor de liceu vorbitori de limba germană din România. O condiție a participării la proiect este deținerea unui nivel de limbă de nivel minim B2. Proiectul va avea loc în luna decembrie în baza de cercetare a Universității  Babeș-Bolyai din localitatea Baru Mare, județul Hunedoara. Cazarea este asigurată în cadrul aceleiași baze sub formă de camere cu câte 6-8 locuri separate pentru fete și pentru băieți, mâncarea fiind servită în cantina aflată în dotarea bazei.

Taxa de participare la proiect este în valoare de 595 RON. Cei care doresc să se înscrie la Tabăra de iarnă Gutenberg în calitate de voluntari vor plăti 495 RON taxă de participare.

Înscrierea constă în completarea și trimiterea unui formular online. Există un formular de înscriere special pentru participanți, precum și unul pentru voluntari.

 

Obiective

Tabăra de iarnă Gutenberg își propune să abordeze un subiect relativ puțin explorat în contextul educației de orice tip din România, și anume educația politică. Conceptul în sine presupune stăpânirea unor mecanisme fundamentale de funcționare a regimului democratic, precum și cunoașterea relațiilor dintre acestea și a relevanței lor pentru viața de zi cu zi a cetățeanului. Proiectul nostru dorește astfel să elimine tabuurile asociate acestui subiect, să informeze corect și concret asupra modului în care aceste mecanisme democratice pot fi acționate prin eforturile populației civile, precum și să încurajeze tinerii să preia inițiativa de a se documenta și a-și forma opinii cu privire la contextul politic actual la nivel național sau internațional.

Program efectiv

Tabăra de iarnă constă într-o săptămână de ateliere și sesiuni de lucru sau discuții în echipă, ce au ca focus cunoașterea elementelor componente ale sistemului democratic, precum și a cetățeanului ca actor relevant în acest cadru. Cu ajutorul formatorilor colaboratori ai asociației, participanții vor avea șansa de a-și adresa toate întrebările și nelămuririle în plen, precum și de a da naștere unor discuții de tip dezbatere care să exploreze în detaliu temele abordate în cadrul atelierelor. Finalul săptămânii aduce cu sine și o activitate de tip simulare, o aplicație a cunoștințelor dobândite de-a lungul proiectului, participanții fiind puși în situații care le testează înțelegerea proceselor democratice, fie ele la nivel local, național sau global. Programul nostru se bazează pe metoda educației non-formale și pe cea a activităților interactive, astfel că vom încuraja aportul fiecărui participant la discuție. Aspectul interactiv și social al proiectului va fi subliniat și prin programul de seară pregătit pentru participanți, de la seri de carnaval, până la împodobitul bradului de Crăciun împreună și seri de jocuri de societate.

Echipă organizatorică și invitați

Oamenii din spatele Taberei de iarnă sunt membrii Asociației Gutenberg, studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și voluntari din toată țara, elevi de liceu vorbitori de limba germană și care au participat la minimum două proiecte Gutenberg și sunt familiari cu modul de lucru al echipei Gutenberg. Aceștia alcătuiesc împreună echipa organizatorică a taberei și se asigură de bunul mers al lucrurilor pe toată durata Taberei de iarnă. Mai multe detalii despre echipa de proiect puteți obține aici.

În ceea ce privește invitații care vor susține și media atelierele din cadrul proiectului, aceștia sunt tineri vorbitori de limba germană cu experiență în managerierea grupurilor de tineri, profesioniști din domenii diverse cu care asociația colaborează constant.

Beneficii

Participarea la Tabăra de iarnă Gutenberg aduce beneficii atât pe plan personal, cât și profesional. Prin utilizarea constantă a limbii germane, elevii își vor dezvolta încrederea în abilitățile lor lingvistice. Susținem și interacțiunea între participanți și chiar menținerea prieteniilor la distanță care se creează în timpul proiectului, deoarece ne dorim ca tineretul vorbitor de germană să formeze o comunitate deschisă și extinsă. De asemenea, Tabăra de iarnă susține tinerii în procesul de asimilare și înțelegere a mecanismelor democratice, aceștia fiind încurajați să își formeze o identitate și în sfera politică, să emită opinii fundamentate și să știe să se documenteze cu privire la subiectele actuale relevante pentru acest domeniu. Gutenberg crede în abilitatea tineretului român de a schimba societatea în bine, astfel că spiritul de inițiativă împreună cu ideile bune vor fi cuvinte-cheie ale experienței participanților în cadrul Taberei de iarnă.