Ce este o tabără de științe și mediu sau mai exact ce se întâmplă în cadrul acesteia? Urmează să analizăm treptat conceptele. Tabăra semnifică un grup de oameni cu un anumit scop. Mai demult taberele erau constituite din oameni care mergeau la război, iar în timp semnificația s-a extins și la grupuri de oameni care protejau natura, de ex. Cercetașii.
Cercetașul este o persoană care primește misiunea de a obține informații în legătură cu o chestiune specifică iar o altă semnificație este cea a unui tânăr care face parte dintr-o organizație bazată pe un sistem de educație care cultivă observarea atentă a naturii din punct de vedere practic și spiritul de inițiativă.
Tabăra de științe și mediu este de fapt o incursiune în tabăra vieții, a întregii planete, a întregului pământ cu care avem o relație inseparabilă chiar dacă societatea actuală ne-a separat, mai ales la orașe, de natură.
Este esențial ca în educația copiilor să introducem cât mai devreme cu putință universul naturii, al plantelor, al animalelor, al științelor naturale, al biologiei. Aceasta este baza de la care ei trebuie să pornească pentru a putea accede mai încolo, în viață, la realizarea faptului că nu suntem separați de natură ci că facem parte din ecosistemul natural.
După locul în care se găsesc, ecosistemele (naturale și artificiale) se clasifică în:
- ecosisteme terestre
- ecosisteme acvatice
Tabăra de științe și mediu vine în sprijinul părinților conștienți și al copiilor în ce privește educația non-formală din mai multe puncte de vedere:
Cuprinsul capitolelor
- Asigură o dezvoltare și creștere armonioasă
- Menține curiozitatea activă
- Stimulează și fructifică imaginația și creativitatea
- Are un profund impact pozitiv asupra organismului
- Asigură educația necesară pe care școala la ora actuală sau curriculum-ul actual nu îl oferă
- Menține contactul cu natura, plantele și animalele
- Oferă o perspectivă a compasiunii și protejării naturii înconjurătoare
- Reconectează cu sursa vieții
- Învață respectul față de animale
- Poți învăța lucruri noi
- Resurse și concluzii despre Tabăra de științe și mediu
Asigură o dezvoltare și creștere armonioasă
O serie de studii științifice relevă faptul că expunerea la mediul exterior, natural este asociată cu câteva beneficii în planul sănătății, incluzând o dezvoltare cognitivă mai bună și o mai bună sănătate mentală și fizică.
”Mulți copii din Europa duc un stil de viață în interior, prin urmare ar fi de preferat ca un mediu exterior natural să le fie făcut accesibil, atractiv și sigur pentru ca ei să se joace în el”spune Mark Nieuwenhuijsen, directorul ISGlobal’s Urban Planning, Environment and Health Initiative, în cadrul unui studiu.
Menține curiozitatea activă
Curiozitatea se poate amplifica în cadrul taberei de științe și mediu, în care explorarea naturii și descoperirea de sine poate avea loc. În natură găsești mereu ceva nou: sunet, culoare, mișcare, toate simțurile sunt antrenate:gustul, mirosul, văzul, auzul, atingerea. Pentru o dezvoltare armonioasă e important să stimulăm toate aceste simțuri într-un mediu propice.
Stimulează și fructifică imaginația și creativitatea
Într-o tabără de științe și mediu, jocul poate surveni mult mai natural și spontan în natură deoarece aici găsim mulți stimuli noi și interesanți care ne ajută să creăm noi legături între lucruri, obiecte și idei ce pot da naștere la ceva inedit sau putem reuși să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă.
Are un profund impact pozitiv asupra organismului
Cercetătorii relevă că expunerea zilnică la mediul natural asigură un echilibru psihic, fizic și emoțional. Cum influențează o ieșire de 4 ore în mijlocul naturii starea, emoțiile, atitudinea pro-socială și atitudinea față de natură ale copiilor? Află mai multe informații din acest studiu.
Asigură educația necesară pe care școala la ora actuală sau curriculum-ul actual nu îl oferă
Părinții care nu vor să-și supra-încarce mental copiii cu activități intelectuale care abundă în mediul școlar și în temele pe care le au de pregătit aceștia, își pot înscrie copilul în tabăra de științe și mediu. O ieșire în natură poate fi chiar o binevenită relaxare și un restart fizic și psihic pentru a face față cu brio noilor provocări, pentru a putea rezolva cât mai eficient problemele specifice vârstei.
Menține contactul cu natura, plantele și animalele
Este important să ne conectăm și reconectăm ori de câte ori avem ocazia cu natura, plantele și ființele non-umane ori de câte ori avem ocazia, pentru a învăța că nu suntem separați. În locul izolării sau al singurătății putem alege comuniunea cu celelalte forme de viață sau cu ceilalți oameni într-un cadru natural.
Oferă o perspectivă a compasiunii și protejării naturii înconjurătoare
Copiii învață respectul față de natură și învață cum să o protejeze mai bine, învață modalități de a trăi în armonie cu natura și de a fi mai aproape de ea, prin conștientizarea locului lor în interiorul ei.
Lucrurile învățate de mic copil se răsfrâng și asupra personalității și caracterului lui la vârsta maturității.
Reconectează cu sursa vieții
Suntem parte integrantă din natură, nu separați de aceasta. Apa, pământul, aerul, focul sunt elemente ale naturii pe care le avem în noi și într-o anumită măsură. Un filmuleț care ilustrează conexiunea noastră cu natura îl puteți viziona aici.
Învață respectul față de animale
În urma contactului direct cu animalele, copiii pot trece printr-un proces terapeutic și pot aduna cunoștințe din domeniul eticii nutriționale pe care să le aplice pentru o îmbunătățire a sănătății și o conservare a pădurilor și a ariilor naturale folosite pentru fermele industriale. Universitatea Oxford are comisie de etică pentru animale.
Tabăra de științe și mediu poate include chiar și vizite într-un sanctuar pentru animale. În ziua de azi animalele sunt exploatate în circuri cu animale, în laboratoare de testare, iar pielea și blana lor sunt folosite în industria modei. Pentru un viitor sustenabil și ecologic al copiilor trebuie să îi educăm pe aceștia și în domeniul protejării animalelor și a naturii.
Poți învăța lucruri noi
Părinții pot beneficia de o perspectivă nouă asupra vieții și a relației cu copilul lor dacă sunt deschiși și receptivi la lumea interioară a copilului lor și îl încurajează să-și exprime liber curiozitățile și perspectivele sale noi despre viață, natură și sine.
Cum ar fi ca copilul tău să-ți împărtășească lucruri pe care le-ai uitat de mult despre sistemul solar, planete sau dispunerea stelelor pe cer?
Resurse și concluzii despre Tabăra de științe și mediu
Câteva resurse online utile care pot consolida cunoștințele copiilor dobândite despre ecosisteme, circuitul apei, animale etc. utile și pentru adulți le puteți parcurge aici.
Nu în ultimul rând, recomandăm puternic urmărirea unui filmuleț realizat de Green Peace care este o adevărată lecție de implicare civică și ilustrează schimbările care pot avea loc în conștiința copiilor inclusiv în mediul rural, în comuna Schitu-Duca, dacă aceștia au și un exemplu demn de urmat în profesorii/mentorii lor.
Concluzia este că ai toate motivele pentru a nu mai sta pe gânduri și a-ți înscrie copilul într-o tabără de științe și mediu atunci când se ivește următoarea oportunitate, și te invităm, dacă dorești să vii chiar tu alături de el pentru a descoperi lucruri interesante.
Dacă v-am convins că aceasta ar fi o oportunitate educativă și interesantă de petrecere a timpului pentru copilul dumneavoastră, vă invităm să urmăriți site-ul TabaraDeGermana.ro pentru calendarul de tabere și activități pe care le desfășurăm pe parcursul anului. De asemenea, pentru mai multe noutăți, informații și sfaturi pentru educația și creșterea copiilor, vă invităm să urmăriți constant secțiunea de blog TabaraDeVara.ro.