Tabără germană 2023 – Beneficiile participării la o tabără în limba germană

Ce vei găsi în articol:

Beneficiile participării la o tabără în limba germană sunt numeroase, dar noi suntem pregătiți să te ajutăm să le descoperi! Citește mai departe pentru a afla de ce ar trebui să participi – sau să îți înscrii copilul – la o tabără germană 2023!

Cine suntem noi?

Asociația Gutenberg este singura organizație studențească dedicată vorbitorilor de limba germană din România. Încă din 2009, noi organizăm proiecte la nivel local, național și internațional. În plus, avem și 3 inițiative de tip start-up, ale căror acțiuni sunt, de asemenea, orientate către comunitatea germană.

Proiectele Asociației Gutenberg susțin dezvoltarea circulară a unei comunități naționale și internaționale care creează și, în același timp, beneficiază de oferta existentă în domeniul dezvoltării personale, profesionale și lingvistice pentru tinerii cunoscători ai limbii germane.

Așadar, care sunt beneficiile participarii la o tabără germană 2023?

tabără germană 2023

Învățare prin metode nonformale

Un beneficiu evident adus de participarea la o tabără germană 2023 constă în apartenența la un cadru non-formal. Astfel, tinerii au posibilitatea de a-și exersa și îmbunătăți abilitățile de comunicare într-o tabără germană 2023 în contexte puternic diversificate. Printre metodele noastre se numără discuțiile de grup, prezentările, dezbaterile, jocurile de rol și activitățile interactive. În funcție de vârsta participanților, adaptăm strategiile utilizate, pentru a face învățarea limbii germane un proces distractiv.

Limba germană: distracție, nu chin

De multe ori, pe măsură ce înaintează în vârstă, elevii sunt din ce în ce mai puțin entuziasmați să meargă la școală. Aceiași 4 pereți, aceleași scaune tari, aceleași caiete pline de verbe conjugate și substantive declinate. Din acest motiv, o tabără germană 2023 este ocazia perfectă de a-i (re)trezi copilului entuziasmul pentru limba germană. Toate taberele Gutenberg presupun îmbinarea teoriei cu practica, folosirea imaginației și a creativității, dar și eliminarea stresului legat de obținerea unei note bune sau slabe. De asemenea, unele ateliere și activități se desfășoară alături de vorbitori nativi de germană, care vor ajuta copiii să pronunțe și mai bine cuvintele!

Traineri cu experiență

La toate taberele Asociației Gutenberg, workshopurile și toate activitățile sunt desfășurate de traineri cu experiență. Fie că sunt studenți sau au finalizat deja studiile, cu toții au crescut în medii care i-au ajutat să își perfecționeze cunoștințele de limba germană și să fie pregătiți pentru o tabără germană 2023. În plus, trainerii noștri au fost formați în cadrul unui program de „Lucrător de tineret”, în Germania. Acesta se numește Juleica (Jugendleiter/-in Card), iar cei care obțin acest card primesc acreditarea de a desfășura activități pentru tineret în limba germană. În plus, unii dintre trainerii noștri sunt chiar nativi germani sau au locuit în Germania. Așadar, calitatea activităților pentru o tabără germană 2023 este garantată!

Dezvoltare personală

tabără germană 2023

Poate părea un concept prea avansat, însă dezvoltarea personală nu este ceva complicat și nu se limitează la vârsta adultă. Toate inițiativele Gutenberg au în centru nu numai învățarea limbii germane, dar și dezvoltarea personală a participanților. De aceea, într-o tabără germană 2023, copilul sau adolescentul poate învăța despre corpul uman, sport și nutriție, diferite culturi, educație politică, implementarea unui proiect sau lumea afacerilor.

În plus, participanții își dezvoltă așa-numitele „soft skills”. Mulți elevi se simt anxioși atunci când trebuie să vorbească în fața mai multor persoane, mai ales într-o limbă străină. O tabără germană 2023 oferă un mediu sigur pentru exersarea abilităților de public speaking, deoarece elevii sunt împărțiți pe grupe de nivel. Astfel, nu mai există frica de a fi judecat de către cineva care cunoaște limba germană mult mai bine. De asemenea, programul interactiv îi învață pe copii și adolescenți să lucreze (eficient!) într-o echipă, să comunice, să negocieze și să colaboreze cu ceilalți.

Descoperă lumea voluntariatului

Nu în ultimul rând, toate inițiativele asociației au la bază munca studenților voluntari. Astfel, tinerii participanți au ocazia de a intra în contact direct cu mediul voluntariatului și cel al implicării active și proactive în societate. Prin puterea exemplului, Gutenberg îi încurajează pe tinerii participanți să își asume responsabilități, să lucreze în echipă și să fie empatici față de colegii lor, arătându-le că, în viitor, pot deveni chiar ei organizatorii unei tabere.

Cel mai bun exemplu în acest sens este Rețeaua Gutenberg. Școala de vară Gutenberg este cel mai mare proiect al nostru și se adresează elevilor de liceu. În cadrul taberei, participanții învață totul despre managementul de proiect: cum să își organizeze timpul, cum să coordoneze o echipă, cum să negocieze și cum să folosească resursele materiale și umane într-un mod sustenabil. La final, ei trebuie să organizeze un mini-proiect în cadrul Școlii de vară.

După această experiență, foarte mulți elevi și-au dorit să aibă organizații de elevi și în propriile orașe, pentru a organiza proiecte dedicate elevilor vorbitori de limba germană. Așadar, această dorință s-a concretizat în nașterea Rețelei Gutenberg, care, în 2019, reunea 17 organizații de elevi și 3 organizații de studenți.

Chiar dacă nu se așteaptă nimeni ca un elev de școală primară sau gimnaziu să organizeze un proiect în școala sau orașul lui, este bine să le arătăm copiilor că se poate. Trezirea interesului pentru voluntariat poate fi primul pas către dezvoltarea personală a celor mici, așa că unde ar fi mai bine decât într-o tabără germană 2023?

Ce tabere în limba germană există?

tabără germană 2023

Toată experiența acumulată ne-a ajutat să putem oferi oportunități de dezvoltare pentru toate categoriile de vârstă. Pe scurt, acestea sunt taberele pe care le oferim elevilor:

Tabere pentru elevi de clasele 0-4 

– disponibile în Cluj, București și Iași. Aici, pe lângă învățarea unor termeni de bază în limba germană, îi ajutăm pe copii să învețe despre corpul uman, natură, sport și alte domenii ușor accesibile. Taberele Didacto oferă amintiri de neuitat pentru copii, însă de ce să ne crezi pe cuvânt? Urmărește un scurt aftermovie și vezi cum ar putea arăta o tabără germană 2023!

Tabere pentru elevi de clasele 5-8 

– disponibile în Cluj și București. Se adresează atât începătorilor, cât și celor avansați. Temele îi ajută pe copii să descopere lumea teatrului sau pun bazele educației politice, în funcție de tabăra aleasă. Pentru cât mai multe informații, site-ul Didacto vă stă la dispoziție.

Școala de vară pentru liceeni 

– are loc în Cluj-Napoca și este cel mai mare proiect Gutenberg. Aici, participanții învață despre management de proiect și despre cum își pot concretiza ideile.

Tabăra de iarnă pentru liceeni

 – are loc, de regulă, undeva la munte. Elevii pot arunca o privire în lumea antreprenoriatului și pot afla care sunt primii pași spre a-și deschide o afacere.

În plus, Centrul de limba germană Gutenberg oferă, pe lângă taberele pentru copii de clasele 0-4, cursuri pe diferite teme, pentru toate vârstele și nivelurile de limbă – inclusiv pentru adulți.

Fii pe fază!

Dacă vrei să fii întotdeauna la curent cu proiectele, taberele și cursurile pe care le oferă Asociația Gutenberg, urmărește-ne pe Facebook: Asociația Gutenberg și Centrul de limba germană Gutenberg. Astfel, vei fi printre primii care află despre oportunitățile de a învăța limba germană și îți vei putea asigura un loc. De asemenea, pentru ateliere și cursuri, indiferent de vârstă, și pentru șansa de a te abona la un newsletter care conține informații gratuite despre germană și/sau franceză, haide pe site-ul Didacto. Acum că ai toate informațiile pe care le așteptai, asigură-i copilului tău o vară de neuitat cu o tabără germană 2023!