Tabara de iarna Gutenberg Wintercamp

Îți dorești să închei anul într-un mod distractiv, dar și educativ, însă departe de băncile școlii? Tabara de iarna Gutenberg Wintercamp te ajută să descoperi un nou domeniu fascinant și să îți exersezi limba germană. În acest articol, îți vom spune ce este Tabara de iarna, de ce ar trebui să participi și cum te poți înscrie!

Despre ce vei putea citi în acest articol:

Ce este Tabara de iarna Gutenberg?

Sau cum îi zicem noi, Gutenberg Wintercamp

Tabara de iarna Gutenberg Wintercamp

Asociația Gutenberg este singura organizație a studenților vorbitori de limba germană din România. Cu 10 ani de experiență în organizarea de tabere pentru elevi, am reușit să transformăm cel mai mare proiect al nostru, Școala de Vară, în cea mai mare tabără pentru elevii vorbitori de limba germană din Europa de sud-est.

Un domeniu minunat: antreprenoriatul

Următorul cel mai important proiect al nostru este Tabara de iarna – Gutenberg Wintercamp. În timp ce primele 8 ediții au avut ca temă principală educația politică, în anul 2018, am introdus un nou subiect. Trăim într-o societate dinamică, în continuă schimbare, în care joburile „neconvenționale” sunt tot mai multe. De aceea, am ales să îi învățăm pe liceeni despre lumea antreprenoriatului și a afacerilor, totul în limba germană.

Cui se adresează?

Tabara de iarna se adresează, în principiu, elevilor de liceu al căror nivel de limba germană este mediu spre avansat. Așadar, dacă vorbești germană la nivel B2-C1, te invităm să ni te alături în explorarea domeniului fascinant al afacerilor.

Totuși, dacă nivelul tău de germană este sub B2, avem ceva și pentru tine! Pentru elevii cu nivel A2-B1, am pregătit activități centrate pe învățarea limbii germane. Acestea presupun, de exemplu, dezvoltarea vocabularului legat de tema antreprenoriatului.

Indiferent de nivel, pe lângă exersarea limbii germane și învățarea despre afaceri, îți poți dezvolta și alte abilități. Printre acestea se numără:

  • Imaginația – formarea unor idei/proiecte noi
  • Creativitatea – utilizarea experienței personale și a imaginației pentru a face față provocărilor
  • Inovație – utilizarea creativității pentru a dezvolta soluții noi
  • Antreprenoriatul – pentru a trezi în alte persoane interesul față de inovație și creativitate

Tabara de iarna Gutenberg Wintercamp

De ce ar trebui să vii la Tabara de iarna Gutenberg?

1. Limba germană

Motivul principal pentru care elevii aleg să participe la proiectele Gutenberg este limba germană. În cadrul taberelor, oferim un mediu incitant, dar și sigur, pentru îmbunătățirea cunoștințelor lingvistice. Vei avea șansa să înveți cuvinte și expresii din domenii care nu sunt abordate la școală. În timp ce orele de germană de la școală sunt concentrate pe gramatică și literatură, Tabara de iarna te învață despre business și marketing!

2. Afli despre afaceri și antreprenoriat

Deși școala te ajută să îți formezi o bază importantă de cunoștințe, de multe ori, îi este greu să țină pasul cu noile generații și cu felul în care evoluează societatea. Din păcate, la școală este foarte puțin probabil să afli despre cum să îți pornești propria afacere.

Tabara de iarna îți oferă soluția! În cadrul acesteia, poți afla ce mituri există despre lumea antreprenoriatului. Banii sunt scopul? Ce face un manager? Cum funcționează o companie? De asemenea, înveți despre cum poți mobiliza resursele umane și materiale la potențial maxim. Descoperi ce este cercetarea de piață – ce vrea clientul? – și cum să dezvolți un plan de afaceri. Nu în ultimul rând, pentru a-ți pune planul în aplicare, oferim workshopuri despre marketing și publicitate, dar și despre vânzare și negociere.

„Wow, ce multe subiecte!”, s-ar putea să îți spui. Așa este, dar nu-ți imagina că vei sta toată ziua în bancă și vei scrie! Elementul central al tuturor taberelor Gutenberg este utilizarea metodelor nonformale de învățare. Prin urmare, vei descoperi aceste teme printr-o varietate de jocuri interactive!

3. Îți dezvolți diferite abilități

Și aici sunt multe de spus, dar ne vom rezuma doar la câteva – nu vrem să stricăm surpriza. Una dintre marile probleme ale elevilor este frica de a vorbi în public. La Wintercamp vei avea ocazia să afli anumite tehnici de public speaking, ce mesaj transmiți prin limbajul corpului și cum să îți controlezi emoțiile.

În plus, domeniul antreprenoriatului este, prin definiție, unul care necesită spirit de inițiativă și asumarea riscurilor. Lucrând constant cu alți oameni, vei avea nevoie, de spirit de echipă, dar și de încredere de sine. Mai ales pentru că…

4. … vei pune în practică cele învățate!

Cum spuneam, scopul nostru este să îți oferim și altceva decât ceea ce faci la școală. Tabara de iarna, la fel ca Școala de Vară, se  încheie printr-o simulare. Astfel, ai oportunitatea de a înființa o mică afacere în cadrul proiectului, folosind cunoștințele acumulate la workshopuri. Cine știe? Poate, cândva, chiar o vei duce mai departe!

5. Cadru restrâns, prieteni apropiați

Spre deosebire de Școala de Vară, la care participă aproximativ 200 de elevi, Tabara de iarna are un număr mai mic de locuri disponibile. Astfel, este mai ușor să interacționezi cu ceilalți participanți și să legați prietenii. De asemenea, poți intra mai ușor în contact cu studenții și absolvenții Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. Unii dintre ei studiază chiar la specializarea Administrarea afacerilor (în limba germană!), deci îți pot răspunde la întrebări și din experiența proprie.

6. Program de seară în spiritul Crăciunului

Probabil că Tabara de iarna nu ar fi avut același farmec dacă ar fi avut loc în centrul Clujului. Ce loc mai bun să te pregătești de Crăciun decât la munte, în natură, înconjurat de zăpadă? Faptul că nu există cluburi nu înseamnă că nu va exista distracție! Locul de cazare dispune de o sală de activități, în care, în fiecare an, organizăm petreceri și seri de jocuri sau de film. Dacă îți aduci chitara, putem face o seară de muzică acustică! Asta, bineînțeles, după ce împodobim bradul (o tradiție a Taberei de iarnă) și savurăm o cană de ciocolată caldă.

Tabara de iarna Gutenberg in limba germana

Ce se întâmplă după Tabara de iarna Gutenberg?

  • Dacă e primul proiect Gutenberg la care participi, te invităm să ni te alături la Școala de Vară, cea mai mare tabără pentru elevi vorbitori de limba germană din sud-estul Europei. Află aici de ce nu ar trebui să o ratezi!
  • Dacă ai mai fost la Sommerschule (Școala de vară) și acesta este al doilea proiect la care participi: felicitări, poți veni ca voluntar la următoarele proiecte! Ne revedem la Școala de Vară din anul următor!
  • În orice caz, poți deveni membru al Rețelei Gutenberg. Te poți alătura organizației de tineret Gutenberg din orașul tău, dacă nu ai făcut-o deja. Consultă aici (secțiunea Elevi) lista tuturor organizațiilor de elevi active la momentul actual.

Tabara de iarna Gutenberg

Cum mă înscriu la Tabara de iarna?

Acum că ai aflat ce este Tabara de iarna și de ce ar trebui să participi, îți spunem și cum să te înscrii! Indiferent dacă ești începător sau vorbești limba germană la nivel avansat, ai șansa de a explora un domeniu nou și dinamic.

Începerea înscrierilor va fi anunțată pe site-ul asociației Gutenberg. Mai întâi, vei completa un formular, iar, ulterior, un membru Gutenberg te va contacta pentru a-ți oferi mai multe detalii. Fii primul care află noutățile și asigură-ți un loc la Tabara de iarna, urmărindu-ne pe Facebook!

Ai frați sau surori mai mici? Lor le-am pregătit tabere pe diferite teme captivante, pentru a-i ajuta să învețe limba germană și să-și dezvolte cultura generală. Acestea se desfășoară în Cluj-Napoca, București și Iași și sunt dedicate elevilor de toate vârstele. Află mai multe despre taberele pentru elevi de clasele 0-4 și taberele pentru elevi de clasele 5-8. Cu tine, nu uita, ne vedem la Tabara de iarna!