Tabere pentru elevi – una dintre cele mai bune metode de a-l ajuta pe copilul tău să învețe limba germană și, în același timp, să se distreze. Cunoașterea limbii engleze a devenit o normalitate. De aceea, mulți părinți au început să conștientizeze importanța învățării, de către copiii lor, a unei alte limbi de circulație internațională.

Tabere pentru elevi – ajută-ți copilul să învețe germană!

În ultimii ani, în România, germana a devenit una dintre cele mai populare și căutate limbi străine. Acest fenomen se observă, atât în rândul părinților care doresc să își ajute copiii să se dezvolte, cât și la nivel mai mare, în companii multinaționale. Pentru fiecare părinte, evoluția propriului copil ocupă un loc extrem de important. Indiferent dacă cel mic (sau cel mare!) învață deja limba germană la școală sau dacă nu a făcut încă primii pași pe acest drum fascinant, avem o soluție pentru tine!

 

Ce tabere pentru elevi există?

Asociația Gutenberg este singura rețea de organizații de studenți vorbitori de limba germană din România și organizează tabere pentru elevi în limba germană. Acestea sunt concepute pentru elevii claselor 0-12, fie ei începători, intermediari sau avansați, și au loc în Cluj-Napoca, București și Iași. La taberele Gutenberg, unul dintre scopuri este învățarea limbii germane. Un alt scop este acumularea de cunoștințe practice și dezvoltarea așa-numitelor „soft-skills”, precum comunicarea eficientă sau lucrul în echipă.

Rămâi cu noi până la finalul articolului și îți vom spune care sunt motivele pentru care aceste tabere sunt benefice. Astfel, vei afla care este tabăra potrivită pentru fiul sau fiica ta!

 

Tabere pentru elevi de clasele 0-4

Cea mai bună perioadă pentru a începe să înveți germană

Elevii de școală primară au un mare avantaj față de elevii mai mari, dar mai ales față de adulți. Aceasta este cea mai bună vârstă la care să începi să înveți o limbă străină, datorită flexibilității cognitive. Creierul învață mult mai ușor la o vârstă fragedă, fiind ca un burete care absoarbe cunoștințe. La început de drum, este esențial să îl entuziasmezi pe copil de această nouă activitate, pentru a fi percepută în mod pozitiv. Astfel, va fi mult mai dornic să învețe.

Iar dacă dorești să ții și tu pasul cu cei mici în învățarea limbii germane, Centrul de limba germană Gutenberg te ajută să transformi experiența de învățare în ceva distractiv!

Învață mai mult decât germană

După cum spuneam mai sus, la taberele Gutenberg, achiziția de cunoștințe practice reprezintă un element central. De aceea, taberele au diferite tematici, permițându-le celor mici să afle despre meserii, natură, sport, mâncare, corpul uman, diferite culturi și mediul înconjurător. Lista completă a taberelor și tematicilor aferente, pentru clasele 0-4, poate fi consultată aici.

Învățare prin joc

Pentru copiii de clasele 0-4, statul câteva ore pe zi în bancă, la școală, poate părea cel mai mare chin din lume. Deși programa este concepută astfel încât să fie accesibilă pentru cei mici, adesea, lipsesc jocurile și metodele interactive de predare. Taberele Gutenberg se bazează pe învățarea prin metode nonformale: jocuri, provocări, descoperire și explorare. Aceste strategii fac învățarea limbii germane mult mai ușoară și atractivă.

O conexiune mai bună decât cea la internet

Cu siguranță ai observat și tu acest fenomen. În ziua de azi, tot mai puțini copii ies în spatele blocului pentru a bate mingea sau a juca șotron. Mulți dintre ei par să se fi născut cu telefonul sau tableta în mână. Acest lucru se explică prin multitudinea de jocuri și aplicații captivante pentru copii. Totuși, probabil că îți dorești ca cel mic să își petreacă timpul liber într-un mod mai util (și mai… offline). Taberele pentru elevii de școală primară implică multă mișcare în aer liber, lucru manual, joc de rol si cântece, creând un mediu ideal pentru învățarea limbii germane.

Tabere pentru elevi de clasele 5-8

O nouă pasiune

Perioada gimnaziului este una a descoperirii pasiunilor și a formării unei identități. Gutenberg vine în ajutorul elevilor prin organizarea de tabere pentru elevi care îi pot ajuta să își găsească un hobby. Cel mai bun exemplu în acest sens este tabăra de teatru și improvizație. În cadrul ei, copiii învață germană prin joc de rol. În plus, își dezvoltă abilitatea de a se exprima în mod degajat, devenind mai dezinvolți.

Descoperă cum funcționează lumea

Un alt aspect demn de menționat este faptul că, în tabără, poate învăța și alte lucruri care îl vor ajuta să se dezvolte. În timp ce tabăra de teatru îl învață să se exprime, la tabăra pe tema educație politică va afla ce sunt drepturile omului, ce înseamnă să fii cetățean activ, ce face un primar sau un președinte. În plus, la tabăra pe tema educație financiară, va învăța ce este trocul și cum ne influențează banii viața de zi cu zi. Îmbinarea limbii germane cu temele și cunoștințele de actualitate creează cel mai bun cadru de învățare. Se înțelege de la sine că procesul devine mai interesant atunci când învățarea este legată de contexte din viața reală. Pentru că devine monoton să conjugi niște verbe în caiet, taberele sunt o alternativă distractivă!

Perspective de viitor

Odată cu descoperirea intereselor și formarea personalității, apare și momentul în care se conturează primele perspective de viitor. La finalul clasei a 8-a, trebuie luată una dintre cele mai importante decizii din „cariera” elevului: liceul la care urmează să meargă. După cum spuneam la început, limba germană devine din ce în ce mai populară, motiv pentru care mulți părinți și copii optează pentru licee de germană maternă sau clase cu profil bilingv german. Așadar, de ce să nu începi pregătirile din timp? Dacă nu a avut ocazia până acum, noi îți ajutăm copilul să înceapă să învețe una dintre cele mai importante limbi străine.

Tabere pentru elevi de clasele 9-12

Limba germană și dezvoltare personală

La fel ca la taberele pentru elevi mai mici, și aici, liceenii dobândesc abilități pe care le pot utiliza în viața de zi cu zi și se dezvoltă personal. De exemplu, la Școala de Vară, descoperă tehnici de organizare a timpului și învață cum să lucreze într-o echipă – aici poți afla mai multe avantaje ale acestei tabere. Tabăra de iarnă este, de asemenea, un bun prilej de a explora domeniul antreprenoriatului, al afacerilor sau de a afla despre calitățile unui lider.

Un mediu sigur

Odată cu descoperirea unei noi limbi, se naște dorința de a o folosi într-un context mai larg. De multe ori, la școală, apar timiditatea și ezitarea. Este de înțeles – elevii se tem că vor fi judecați de colegii care cunosc limba mai bine. Totuși, mulți liceeni sunt conștienți de beneficiile pe care le aduce cunoașterea limbii germane și sunt dispuși să încerce să o vorbească. Taberele Gutenberg creează un mediu sigur, în care adolescenții își pot exersa abilitățile. Acest fapt se datorează împărțirii elevilor pe grupe de nivel. Astfel, un începător nu va fi în aceeași grupă cu un avansat, motiv pentru care frica de a vorbi în germană va fi diminuată.

Tabere de elevi: primii pași spre voluntariat

Cunoașterea limbii germane va fi impresionantă pentru orice angajator care va citi CV-ul copilului tău. Totuși, un pas important pentru dezvoltarea liceanului este implicarea în activități de voluntariat. În urma participării la proiectele Gutenberg, mulți elevi își doresc să se implice în organizarea proiectelor pentru vorbitorii de germană. Aderarea la o asociație de tineret din cadrul Rețelei Gutenberg devine posibilă odată cu intrarea la liceu. Astfel, copilul tău își îmbunătățește cunoștințele lingvistice, dar devine și mai deschis spre experiențe noi și dobândește abilități practice.

La ce facultate merg?

În timpul gimnaziului, marea decizie a elevilor este legată de liceul unde urmează să studieze. Odată depășită această etapă, apar gândurile cu privire la facultate. Stăpânirea limbii germane deschide oportunitatea urmării studiilor universitare atât în România, la facultățile cu predare în limba germană, cât și în străinătate, în țările aferente. Taberele pentru liceeni le oferă acestora posibilitatea de a interacționa cu studenți și profesori universitari care îi pot îndruma în alegerea facultății potrivite.

 

Ce urmează?

Așadar, ai aflat despre taberele pentru elevi pe care le oferim și ai descoperit avantajele participării la un astfel de proiect. Indiferent de vârsta copilului tău, există posibilitatea înscrierii lui la una dintre tabere. Folosirea metodelor nonformale și interactive stă la baza taberelor Gutenberg, pentru a le oferi copiilor și „altceva”. Învățarea limbii germane și dezvoltarea personală nu au fost niciodată mai la îndemână!

Singurul lucru de care are nevoie copilul tău este entuziasmul – de restul ne ocupăm noi! Taxele pentru tabere includ mese calde, gustări și toate materialele pentru workshopuri și alte activități.

În funcție de perioada anului, au loc diferite tabere – accesează pagina principală a site-ului pentru a le descoperi. Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook, Tabere în limba germană. Astfel, vei fi la curent cu proiectele noastre și vei afla primul despre începerea înscrierilor. De asemenea, tot pe Facebook poți urmări întreaga activitate a Asociației Gutenberg. Ne vedem la tabere!

 

Autor articol: Ștefana Rarău