În articolul anterior, am vorbit despre câteva Tips & Tricks care să te ajute să înveți limba germană mai ușor, iar unul dintre punctele atinse a fost cititul. Articolul de față este dedicat platformelor online care oferă texte în limba germană, și nu cărților.

Tocmai pentru că știm că poate costa timp pentru a găsi informații utile și de calitate în mediul online, am decis să facem o listă cu aceste platforme pe care le poți citi, atât de plăcere, în timpul liber, cât și ca sursă de informare pe diverse teme.

Ziare online

Un prim ziar online pe care îl recomandăm este Gutenberger Zeitung, de care se ocupă colegii noștri din departamentul de redacție de la Gutenberg. Articolele sunt scrise de liceeni și studenți și cuprind o gamă variată de teme printre care enumerăm: activități desfășurate în timpul liber, cultură, dezvoltare personală, lifestyle și multe altele.

Un al doilea ziar online care livrează informație calitativă în limba germană este ADZ (Allgemeine Deutsche Zeitung). Acesta este un ziar de știri, care oferă informații despre evenimentele importante care se petrec în România. Ziarul cuprinde o paletă largă de domenii, livrând informații de actualitate.

Tot din categoria ziarelor online pe care le recomandăm se numără și “Țaitung”, un ziar al liceenilor din Colegiul Național George Coșbuc din Cluj-Napoca, care, cu toate că este un ziar local, tratează teme actuale scrise în așa fel, încât să îți capteze atenția. 

Blogs

Apoi, sunt, desigur, diverse blog-uri germane pe care le poți urmări și din care te poți inspira și informa pe diverse teme. Planet Backpack, de exemplu, este un Reiseblog, un blog dedicat călătoriilor. Scris de Connie, o tânără care iubește sa călătorească în jurul lumii, Planet Backpack descrie un stil de viață nonconformist și  minimalist, promovând ideea de a te bucura de ce are lumea aceasta de oferit și de a aprecia frumusețiile care te înconjoară.

Un alt blog pe care îl recomandăm este Healthy Habits care promovează un stil de viață sănătos, bazat pe alegeri conștiente făcute in viața de zi cu zi. Patrick și Jasmin scriu articole despre un stil de viață simplist, despre depășirea propriilor limite, despre o cum să trăiești o viață autentică și despre cum să ajungi să iubești munca ta, de orice natură ar fi ea. 

Un ultim blog pe care îl recomandăm este Modern Hippie. Eve ne povestește despre cum putem să ne concretizăm și materializăm visele, despre cum să ne depășim propriile limite impuse de noi înșine și despre cum să ne bucurăm de fiecare moment. 

TV&Radio

Pe lângă aceste site-uri care oferă articole scrise în limba germană trebuie să menționăm și cateva posturi de radio și chiar emisiuni TV care promovează limba germană în România. Radio Temeswar, de exemplu, livrează toate informațiile de actualitate, difuzează povești precum și muzică, toate în limba germană. Chiar și postul de televiziune TVR se bucură de o redacție în limba germană, Akzente, care realizează, atât emisiuni de actualitate cu știri, cât și emisiuni de tip magazin care includ documentare, rubrici culturale sau de divertisment. Akzente colaborează cu comunitățile vorbitoare de limba germană de peste tot din țară, pentru a rămâne la curente cu evenimentele petrecute și promovate în cadrul acestora, dar și cu posturi, precum Deutsche Welle, sau organizații din Germania, construind, astfel un pod de legătură între minoritatea germană din țară și cultura vestică.

Acestea sunt câteva recomandări de surse care oferă informați calitative și actuale, din cât mai multe domenii, în limba germană. Sperăm să vă fie de ajutor și să vă apropie și mai mult de limba și cultura germană, care nouă ne este foarte dragă.