Voluntariat în germană? Cu ce mă ajută?

Ce vei găsi în articol:

De ce să faci voluntariat în germană?

Răspunsul este foarte simplu: dacă ești pasionat de limbi străine și îți place să îi ajuți pe ceilalți, voluntariatul în germană poate să fie calea perfectă de a învăța limba și de a crea ceva special în același timp. Acum te întrebi, oare, de ce? În următoarele paragrafe îți vei găsi răspunsul și vei înțelege de ce voluntariatul în germană este o combinație ideală, care te ajută din mai multe perspective.

voluntariat

Care este locul potrivit?

Răspunsul este foarte simplu și la această întrebare: Asociația Gutenberg. Aici poți să faci voluntariat în germană. Este singura organizație a studenților vorbitori de limba germană din România și este activă din 2009. Organizează cel mai mare proiect pentru elevii vorbitori de limba germană din sud-estul Europei, Școala de vară, care are loc în fiecare an în luna iulie, în Cluj-Napoca. În afară de acesta, organizează diferite tabere pentru elevi de școală primară sau de gimnaziu, dar și numeroase proiecte și activități. Există și Centrul de limba germană Gutenberg, unde poți să faci parte dintr-o echipă de studenți motivați și entuziasmați.

Care sunt motivele tale?

În primul rând, decizia de a face voluntariat are diferite motive de la o persoană la alta. Poate că ție îți oferă o posibilitate de a da înapoi ceva comunității, de a ajuta pe ceilalți din jurul tău sau de a crea valoare în societate. Poate că prietenul tău își alege voluntariatul ca să-și dezvolte anumite abilități, personalitatea sau cunoștințele. Oricare ar fi motivația ta, voluntariatul îți oferă o experiență unică, atât din punct de vedere personal, cât și profesional.

voluntariat

De ce este voluntariatul important pentru cariera ta?

Voluntariatul este important pentru cariera ta în viitor, deoarece te ajută în dezvoltarea competențelor necesare. Fiind voluntar, poți să faci parte dintr-o comunitate nouă. Astfel, îți dezvolți competențele interpersonale, devii mai deschis și mai înțelegător privind diferențele dintre oameni. La fel, te ajută să lucrezi în grup, ceea ce este foarte important în lumea de azi. Te vei întâlni cu diferite provocări și greutăți, cu neînțelegeri, unde vei avea nevoie de răbdare, comunicare și de colaborare. Vei înțelege ce înseamnă să faci compromisuri și vei fi mai pregătit pentru lumea de muncă.

Voluntariatul te ajută, la fel, să înveți ce înseamnă să fii responsabil, cum să te descurci cu oameni care au diferite opinii sau chiar și diferite nevoi. Voluntariatul înseamnă o provocare care îți dă motivația de a descoperi limitele tale. Pe parcursul acestui drum plin de aventuri, înveți cum să organizezi activități, cum să gestionezi timpul tău sau un grup de oameni. Angajatorul tău va vedea că ai deja experiență, că ești o persoană responsabilă, cu motivație și inițiative.

voluntariat

De ce în germană?

În plus, deoarece vorbim despre voluntariat în germană, ai șansa să faci parte dintr-o comunitate multiculturală. Dacă te uiți în jurul tău, astăzi, totul este despre globalizare, multilingvism, societate multiculturală etc. Prin urmare, este foarte importantă cunoașterea limbilor străine, precum și înțelegerea și acceptarea culturilor diferite. Fiind voluntar într-o organizație germană înseamnă că poți să fii mai aproape de cultura și mentalitatea germană, ceea ce poate să fie un avantaj în viitorul tău.

voluntariat

Dacă mergem mai departe, voluntariatul în germană te ajută și în ceea ce privește competențele tale lingvistice. Acest aspect dă un plus experienței de voluntariat. Fie că știi deja limba, fie că ești acum pe cale de a o învăța, voluntariatul te poate ajuta foarte mult. Dacă te gândești bine, de multe ori folosești limba germană doar în școală sau la facultate. Acolo înveți regulile gramaticale, vocabularul pe anumite subiecte, faci niște exerciții și asculți niște materiale audio. Poate mai citești și acasă ceva în germană, te mai uiți la știri sau la un serial în germană.

Îți lipsește curajul să vorbești în germană?

Termini școala sau facultatea și îți dai seama că ai o diplomă de limbă germană, dar nu ai curajul să vorbești în germană? Nu ai curajul să aplici la un loc de muncă în germană? De ce? Pentru că nu ai folosit-o niciodată în alt context decât în școală sau la facultate. Pentru că nu ai experiență din viața „reală”. Pentru că nu te-ai implicat niciodată în activități extrașcolare în germană.

De multe ori, voluntariatul este ceea ce îți lipește ca să ai curajul să vorbești și să lucrezi în germană. De multe ori, voluntariatul este ceea ce îți dă un plus, o motivație să comunici în germană cu încredere. De ce zic asta? Pentru că acolo ai șansa să folosești limba într-un mediu informal, în mod natural. Acolo poți să înveți de la alte persoane, poți să asculți persoane care au un nivel înalt de limbă germană.

De câte ori ai simțit că te descurci cu teoria și gramatica, iar, când vine de vorbit, parcă nu-ți vine niciun cuvânt, nu știi cum să te exprimi? De câte ori ai simțit că nu ai unde să practici limba germană? Pentru toate aceste probleme, voluntariatul în germană poate să fie o soluție ideală. După un anumit timp, vei învăța un vocabular nou, expresii utile și vei comunica în germană mult mai natural și cu mai multă încredere. Folosind limba germană mai des, vei ajunge la un nivel unde deja vei gândi în limba germană.

voluntariat

Voluntariatul – loc de distracție?

În plus, voluntariatul nu înseamnă doar „învățare” și „muncă”. Este și o distracție, un loc de evadare din viața de zi cu zi, din lumea monotonă. Poți să-ți faci prieteni acolo, relații importante, care te ajută, la fel, în dezvoltarea ta personală. Iar aceste relații vor avea un rol foarte important în viitorul tău.

Fiind un voluntar, nu doar că dai înapoi ceva societății, dar primești și tu anumite valori în plus. Vei fi mai bogat în experiențe și cunoștințe, vei fi înconjurat de pozitivitatea celorlalți și vei simți că ai un rol important într-o comunitate.

voluntariat

Gutenberg te așteaptă!

În ziua de azi, ai posibilități nelimitate să faci voluntariat în germană. Tot ce trebuie să faci este să cauți. Vei vedea cât de simplu este să găsești organizații, proiecte etc. care îți oferă șansa de a face voluntariat în germană. Fă parte și tu din comunitatea Gutenberg și promovează și tu limba și cultura germană. La finalul voluntariatului, vei înțelege cât de mult te ajută o astfel de experiență, vei înțelege importanța acestui drum plin de zâmbete și aventuri.

În acest moment, ar trebui să ai răspunsul la întrebarea „Cu ce mă ajută voluntariatul în germană?”. Avantajele voluntariatului în germană sunt multe, iar motivațiile sunt diferite pentru fiecare persoană. Trebuie să-ți găsești și tu motivația, trebuie să pornești pe calea voluntariatului în germană, ca să ai această experiență unică și utilă. Voluntariatul te ajută din mai multe perspective, nu este un plus doar în CV-ul tău, dar și în viața și personalitatea ta.

Fii și tu voluntar în germană! Fii și tu unic! Fii și tu diferit! Fii și tu curajos!

Autor: Katalin Kontczey

Editor: Ștefana Rarău